KOIΠΑ – ΚΕΔΑ : Τα επιχειρήματα για την εξαίρεσή τους

Την απόφαση να ζητήσει εξαίρεση για την κατάργηση των νομικών προσώπων της ΚΟΙΠΑ και της ΚΕΔΑ πήρε ο Δήμος Αγρινίου. Η εξαίρεση βέβαια ζητείται έτσι ώστε η όποια μεταβολή να γίνει σε μεταγενέστερη φάση και όχι υπό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Πάντως το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους Δήμους που θα ζητήσουν εξαίρεση για κάποια από τα νομικά τους πρόσωπα το αίτημα να είναι τεκμηριωμένο. Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση του Δήμου Αγρινίου για τα δύο νομικά πρόσωπα επικαλείται το εύρος των δραστηριοτήτων τους, αλλά και το μέγεθος της οικονομικής διαχείρισης που έχουν.

Συγκεκριμένα στο σκεπτικό του Δήμου Αγρινίου αναφέρονται τα εξής:

Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου» KOIΠΑ μεταξύ άλλων είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ με Α, των ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ.

Αναλυτικά :
Παιδικοί Σταθμοί και ΚΔΑΠ με Α
Το Νομικό Πρόσωπο αυτή τη στιγμή λειτουργεί 16 παιδικούς σταθμούς στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αγρινίου και ένα ΚΔΑΠ με Α με δύο βάρδιες. Στους Παιδικούς Σταθμούς φιλοξενούνται 216 νήπια, 94 βρέφη και στο ΚΔΑΠ με Α 75 ωφελούμενοι.

ΚΑΠΗ
Το Νομικό Πρόσωπο αυτή τη στιγμή λειτουργεί 2 ΚΑΠΗ στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αγρινίου.

  • ΚΑΠΗ Αγρινίου με 80 ωφελούμενους
  • ΚΑΠΗ Αγ. Κωνσταντίνου με 80 ωφελούμενους

Πρόγραμμα «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ)

  • Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί μία μονάδα ΚΗΦΗ με 25 ωφελούμενους.

Υπηρεσίες Υποστήριξης (Διοικητική Υποστήριξη)
Τις δομές του Νομικού Προσώπου υποστηρίζει διοικητικά το τμήμα υπηρεσιών υποστήριξης (Λογιστήριο, μισθοδοσία, προϋπολογισμός , μητρώο εργαζομένων και νηπίων, διαχείριση πόρων και υλικού κλπ). Στο τμήμα υπηρεσιών υποστήριξης εργάζονταν 7 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 υπάλληλοι ΙΔΑΧ (με δικαστική απόφαση). Το σύνολο των υπαλλήλων του Ν.Π.Δ.Δ. είναι 126 και διαχωρίζονται σε 68 μόνιμους, 51 ΙΔΟΧ και 7 ΙΔΑΧ.

Τα έσοδα του Ν.Π.Δ.Δ. ετήσια είναι η Τακτική επιχορήγηση από το Δήμο Αγρινίου 1.800.000€ και οι επιχορηγήσεις από την ΕΕΤΑΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ καθώς και η επιχορήγηση για το ΚΗΦΗ από την Περιφέρεια. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι τα έσοδα από την Ε.Ε.Τ.Α.Α για το διάστημα από 1/9/2022 έως 31/7/2023 είναι 1.232.921,58€ ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. για το διάστημα από 1/9/2023 έως 31/7/2024 είναι 951.950,00€. Από το ΚΗΦΗ τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2024 είναι 84.696,00€. Σύνολο 2.836.646,00€».

Η Δημοτική Επιχείρηση Κ.Ε.Δ.Α. απασχολεί οκτώ Υπαλλήλουςμε σύμβαση Αορίστου Χρόνου. Για τη λειτουργία των τμημάτων της, προσλαμβάνει καλλιτεχνικό προσωπικό περίπου 35 άτομα ετησίως με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. με ωριαία αποζημίωση, για οκτώ μήνες.

Η ΚΕΔΑ δραστηριοποιείται ως εξής :
Διαχειρίζεται τους δύο δημοτικούς κινηματογράφους Άνεσις και Ελληνίς. Αγοράζει, μισθώνει ακίνητα και κινητά τα οποία εξυπηρετούν τους σκοπούς της. Υλοποιεί δράσεις στον πολιτιστικό τομέα (λαογραφικές εκδηλώσεις καρναβαλιού, φεστιβάλ, συναυλίες, προβολές, παραστάσεις κ.λ.π. Λειτουργεί Εικαστικό Εργαστήριο εκμάθησης καλών τεχνών για μαθητές και πολίτες της περιοχής και δημότες του δήμου Αγρινίου. Λειτουργεί μουσικά τμήματα για τη μουσική εκπαίδευση και καλλιέργεια των νέων της πόλης, όπως εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, χορωδιών, μουσικοκινητικής. Λειτουργεί τμήματα ερασιτεχνικού θεάτρου και εκμάθησης σκάκι. Δέχεται δωρεές, κληροδοτήματα, ενισχύσεις, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα και τα αξιοποιεί για την επίτευξη των σκοπών της. Τέλος στις υποχρεώσεις της είναι και η λειτουργία της Φιλαρμονικής.

ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Α.
Ο προϋπολογισμός του Ν.Π. ξεπερνάει το 1.100.000€ ετησίως. Η Κ.Ε.Δ.Α. έχει ίδια έσοδα τα οποία προέρχονται από τα εισιτήρια των κινηματογράφων, από τις εισφορές των ωφελούμενων των τμημάτων της, από ενοίκια αιθουσών, και του κυλικείου των κινηματογράφων. Προκειμένου να εκτελέσει το πρόγραμμα δράσης της, επιχορηγείται και από το Δήμο Αγρινίου. Το συμβούλιο του Δήμου εγκρίνει τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης οι οποίες αφορούν στην κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού. Παράλληλα διενεργείται έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου, όπως έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία και ισχύουν, από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές με σκοπό τη διακρίβωση του κατά πόσο οι οικονομικές καταστάσεις απεικονίζουν εύλογα από κάθε ουσιώδη άποψη την οικονομική θέση της ΚΕΔΑ και τα αποτελέσματα των εργασιών της.

ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
Όσον αφορά την πραγματοποίηση των σκοπών της η Κοινωφελής Επιχείρηση, προσεγγίζει τα θέματα πολιτισμού συνολικά και ευέλικτα. Πραγματοποιεί εκδηλώσεις πολιτισμού όχι μόνο στην πόλη του Αγρινίου αλλά σε όλο το Δήμο.
Πιο συγκεκριμένα: Σε άριστη συνεργασία με τα Κοινοτικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους του διευρυμένου Δήμου, στηρίζει και αναβαθμίζει τις τοπικές εκδηλώσεις αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους. Συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με πολιτιστικούς και μη φορείς της πόλης όπως το Πανεπιστήμιο, τη Γ.Ε.Α., την Αρχαιολογική Εταιρεία, το Δικηγορικό Σύλλογο, τους Προσκόπους, το Εργαστήριο Παναγία Ελεούσα, το Φιλολογικό σύλλογο Κ. Χατζόπουλος, το Λαογραφικό –Φιλολογικό Μουσείο, τη ΦΛΟΓΑ, την ΕΛΕΠΑΠ, τους Χορευτικούς συλλόγους κ.λ.π..

Πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις καθιερωμένες Θρησκευτικές εκδηλώσεις στην πόλη και τις Κοινότητες ήτοι: Μεγάλης Παρασκευής -Συνάντησης Επιταφίων, 9ης Μαΐου Πολιούχου της πόλης, Αγίας Τριάδος, Μνημόσυνο Αγίων Θεοδώρων κ.α.. Τις επετειακές Εκδηλώσεις: για την απελευθέρωση της πόλης (11η Ιουνίου 1821), Εκτέλεση Αγρινιωτών τη Μεγάλη Παρασκευή (1944), Γενοκτονία των Ποντίων, Γενοκτονία των Μικρασιατών, Μάχη της Γκραμπάλας. Τελεί Επίσημο Μνημόσυνο στα Καλύβια εις μνήμην των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής, Επίσημο Μνημόσυνο στη Γαβαλού εις μνήμην των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής, Επίσημο Μνημόσυνο εις μνήμην του Μήτσου Βλάχου, Επίσημο Μνημόσυνο εις μνήμην των θυμάτων του βομβαρδισμού του Αγρινίου τη Μεγάλη Τετάρτη του 1941 από τους Γερμανούς. Τιμά με εκδηλώσεις την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Λαζάρεια. Επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού και στη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών προσφύγων πραγματοποιούνται επίσης ετησίως.

Σε μια ιδιαίτερα γιορτινή ατμόσφαιρα τις ημέρες των Χριστουγέννων στο χώρο των π. Σφαγείων κάθε χρόνο λειτουργεί Παγοδρόμιο και παιγνίδια για παιδιά. Παράλληλα δε στους χώρους της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορτών εκπαιδευτικά προγράμματα και διάφορα δρώμενα για τα παιδιά ενώ πολλά σημεία της πόλης ζωντανεύουν με μουσική, χορό και τραγούδι κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Επίσης πραγματοποιεί κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου, το Φεστιβάλ μονολόγων ερασιτεχνών, το Φεστιβάλ πορτοκαλιού, το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου. Παρουσιάσεις βιβλίων, Ομιλίες, Εκθέσεις, Μουσικές Εκδηλώσεις, αλλά και ιδιαίτερες εκδηλώσεις όπως αφιερώματα στους Ευεργέτες της Πόλης, Σεμινάρια,
Εκθέσεις Ρομποτικής και Τεχνολογίας, Ημερίδες όπως Παιδικής Λογοτεχνίας, συμμετοχή σε συνέδρια όπως στο ομώνυμο συνέδριο TEDx Agriniou, Εορτασμός Παγκοσμίων Ημερών, όπως π.χ. Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, πραγματοποιεί το Ν.Π. κάθε χρόνο. Επίσης πραγματοποιεί στο πλαίσιο της δράσης #EUGreenWeek, σειρά εκδηλώσεων για το περιβάλλον. Αλλά και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις όπως «Τα παιδιά μας» έκθεση ζωγραφικής Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών. Τα έσοδα από την πώληση των έργων
διατέθηκαν στη ΦΛΟΓΑ, Φιλανθρωπική εκδήλωση με τα τμήματα χορού της ΚΕΔΑ τα οποία δίδουν παράσταση για το Ειδικό Σχολείο κ.ά..

Ας σημειωθεί ότι τις ταινίες τέχνης για παιδιά και εφήβους παρακολουθούν δωρεάν περίπου 25.000 μαθητές ετησίως. Επίσης για παιδιά, πραγματοποιείται το Daily Camp. Πέραν των εκδηλώσεων το Ν.Π. έχει εκδώσει βιβλία όπως: «Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας», Ο κόσμος του καπνού στο Αγρίνιο, Ιστορία – Κοινωνία – Πολιτισμός, Προσφορά, Παντελής Καρασεβδάς, Αγρίνιο, Τόποι Μνήμης κ.α. Με αυτή τη σύντομη περιγραφή έγινε προσπάθεια κατάδειξης περιληπτικά του έργου της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Ας σημειωθεί ότι από τον προϋπολογισμό πληρώνονται οι οκτώ υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας Αορίστου Χρόνου, καθώς και το καλλιτεχνικό προσωπικό με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. με ωριαία αποζημίωση, για οκτώ μήνες. Το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού διατίθεται για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και δράσεων της Κ.Ε.Δ.Α. όπως περιληπτικά αναφέρθηκαν παραπάνω».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News