Η ΚΑΠ Λιβανού έριξε στα βράχια τους αγρότες

170 εκατ. μικρότερη η βασική ενίσχυση της νέας ΚΑΠ

Ανάστατοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας με το αλαλούμ που έχει σημειωθεί στις πληρωμές των ενισχύσεων από το ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς είδαν τις επιδοτήσεις τους, μέσα από τη λεγόμενη προκαταβολή του τσεκ, πετσοκομμένες από 20 έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε μια εποχή που τα κόστη παραγωγής και όχι η ανάλογη αύξηση της τιμής των παραγωγών πιέζουν το αγροτικό εισόδημα προς τα κάτω, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι παρακολουθούν με απογοήτευση την αντιπαράθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσπαθώντας να καταλάβουν αφ΄ενός τι έχει συμβεί και κυρίως αν οι ενισχύσεις τους με τη νέα ΚΑΠ περικοπούν ή όχι…

Ήδη ορισμένοι φορείς του αγροτικού κόσμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωγές κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή τα λάθη που υπήρξαν στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την πλευρά του όμως πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στο αρμόδιο Υπουργείο και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα υποστηρίζει ότι «η πληρωμή γίνεται μετά την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας που προβλέπει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027».

Το εν λόγω Σχέδιο είχε υποβληθεί από την Ελλάδα στην Ε.Ε. στα τέλη του 2021 επί υπουργίας Σπήλιου Λιβανού. Η πρώτη πληρωμή βάση της νέα ΚΑΠ έγινε τώρα το 2023 και ο Σπήλιος Λιβανός δεν είναι καν βουλευτής, τα αποτελέσματα όμως της πολιτικής του είναι εδώ…

Οι λεπτομέρειες για την τρέχουσα πληρωμή, δείχνουν ότι πρόκειται για τεράστια μείωση: Από 657 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί το 2022 υπήρξε μείωση στα 488 εκατ. ευρώ, δηλαδή 170 εκατ. ευρώ λιγότερα στη βασική ενίσχυση…

Τις ευθύνες Λιβανού αναδεικνύει πλέον μη θέλοντας να σηκώσει ένα βάρος που δεν του αναλογεί και ο νυν Υπουργός Λ. Αυγενάκης δηλώντας ότι «η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ την περίοδο του 2021». Πρόκειται για μια ωμή παραδοχή των ευθυνών της παρούσας κυβέρνησης, άσχετα αν ο Σπήλιος Λιβανός δεν είναι πλέον μέλος της.

Το Στρατηγικό… σχέδιο Λιβανού για τη νέα ΚΑΠ αποδείχθηκε για τα πανηγύρια και το χειρότερο όλων είναι ότι κανείς δεν φρόντισε να προετοιμάσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, ώστε να ξέρει τι τον περιμένει, με αποτέλεσμα σήμερα κτηνοτρόφοι και αγρότες να δέχονται “χτυπήματα” από παντού (κόστη παραγωγής, καιρικά φαινόμενα κτλ).

Tουλάχιστον μια μερίδα πολιτών και ψηφοφόρων της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία φρόντισε να μην είναι ξανά στη Βουλή ο παλιός συμμαθητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News