Νοσοκομειακοί Γιατροί : Διώξεις και υποστελέχωση φέρνουν κινητοποιήσεις

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αιτωλοακαρνανίας το επόμενο διάστημα διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής, αλλά και για την υπόθεση των διώξεων στο σύνολο σχεδόν του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Αγρινίου για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών των ασθενών από το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών για εξετάσεις την περίοδο 2018 -2021.

Η υπόθεση αυτή και η δικαστική της εξέλιξη, καθώς πρόκειται στις αρχές της νέας χρονιάς να βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο Αγρίνιο, καθώς είναι πρωτοφανές 200 γιατροί να κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος με ενδεχόμενη οικονομική ζημία για το Νοσοκομείο και το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα στις 29/11 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου Αγρινίου ενώ στις 30/11 οι νοσοκομειακοί γιατροί από την Αιτωλοακαρνανία θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο υγείας. Την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας θα καλέσει σε σύσκεψη τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου να τους θέσει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε όλα τα επίπεδα και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους.

Μ. Αραβανής: Αντιστρέφουν την πραγματικότητα, οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για ιατρικές πράξεις όχι για την οικονομική διαχείριση

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών, αναφορικά με τη δίωξη των γιατρών του νοσοκομείου Αγρινίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μάκης Αραβανής είπε πως «είναι αδιανόητο και εξοργιστικό τα πορίσματα να καταλήγουν σε μία τέτοια «αναγνώριση» για τους γιατρούς του νοσοκομείου Αγρινίου, που έχουν βάλει πλάτη με υπερεφημέρευση για να στηρίξουν το Νοσοκομείο». «Δεν κατηγορούμαστε, γιατί εγκαταλείψαμε κάποιον ασθενή, αλλά γιατί συντάξαμε χειρόγραφα παραπεμπτικά. τη στιγμή που οι αρμόδιοι για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να γίνεται κάτι τέτοιο. δεν είχαν πράξει όσα τους αναλογούν». Αυτό ανέφερε με έμφαση ο Μάκης Αραβανής στηλιτεύοντας το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε μετά από εντολή της 6ης ΥΠΕ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δεν ελήφθησαν υπ’όψιν οι διαπιστώσεις του πορίσματος του ΣΕΥΥΠ, το οποίο ουσιαστικά σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών «αθωώνει» τους γιατρούς από τυχόν ευθύνες, καθώς αναγνωρίζει την υποστελέχωση στο αρμόδιο Τμήμα Πληροφορικής καθώς και την ανυπαρξία των συστημάτων και της διαλειτουργικότητας τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών χαρακτήρισε επίσης παράδοξο το γεγονός ότι αρχικά η απόφαση ήταν η υπόθεση αυτή να τεθεί στο αρχείο από τις δικαστικές αρχές, αλλά χωρίς να προκύψουν περαιτέρω στοιχεία η αντιεισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι θα πρέπει να ανασυρθεί αυτή η υπόθεση από το αρχείο και να έχει αυτή την κατάληξη με το σύνολο ουσιαστικά του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Μη κατανοητό χαρακτήρισε επίσης ότι γεγονός ότι ακόμη 17 Νοσοκομεία στην περιοχή ευθύνης της 6ης ΥΠΕ δεν λειτουργούσαν την επίμαχη περίοδο το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών, ωστόσο μόνο στο Νοσοκομείο Αγρινίου αυτό κατάληξε σε διώξεις των γιατρών. «Έχουμε μια αντιστροφή της πραγματικότητας» είπε ο Μάκης Αραβανής και πρόσθεσε ότι «οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τις ιατρικές πράξεις και όχι για την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων, τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Ερωτηθείς σχετικά ο Μ. Αραβανής τόνισε ότι οι γιατροί έκαναν ότι προβλέπονταν ακόμη και με τα χειρόγραφα παραπεμπτικά, τα οποία στη συνέχεια συγκεντρώνονταν, προκειμένου να γίνεται η καταγραφή των αποζημιώσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ας τους κατονομάσει o Mιχάλης τους μεγαλογιατρούς αν έχει στοιχεία»

Ο Μάκης Αραβανής σχολίασε επίσης στην πρόσφατη παρέμβαση του διοικητή εκείνης της εποχής Δημήτρη Μιχάλη, ο οποίος μέσω των social media ανέφερε ότι κατήγγειλε μόνο κάποιους μεγαλογιατρούς που έβλεπαν «πελατάκια» στο νοσοκομείο. «Τον διαψεύδει η κατάθεσή του στην ΕΔΕ» είπε αρχικά ο Μάκης Αραβανής και πρόσθεσε ότι τόσο καιρό θα μπορούσε να είχε κάνει μία δημόσια δήλωση για να υποστηρίξει τους γιατρούς, αν δεν ήθελε να τους κατηγορήσει συλλήβδην, ενώ σχετικά με τα περί μεγαλογιατρών του πρότεινε να τους κατονομάσει εφόσον έχει στοιχεία.

Καμία προκήρυξη για τη ΜΕΘ

Αναφορικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου, που αφορά και περισσότερο τους πολίτες, ο Μ. Αραβανής εκτίμησε ότι σύντομα και άλλες κλινικές αιχμής να του Νοσοκομείου θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατάρτιση εφημεριακού προγράμματος. Στηλίτευσε βέβαια το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί οι κενές θέσεις για τη ΜΕΘ Αγρινίου.

«Από το καλοκαίρι είχαμε ζητήσει να προκηρυχθούν οι θέσεις με κατεπείγουσες διαδικασίες βάσει των ΠΝΠ για την περίοδο της πανδημίας, είναι εκ του πονηρού να λέγεται ότι οι προκηρύξεις βαίνουν άγονες και δεν έχει υπάρχει ενδιαφέρον» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ταυτόχρονη προκήρυξη και της θέσης του Διευθυντή και των άλλων δύο κενών θέσεων επιμελητών θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των γιατρών να έρθουν στο Αγρίνιο. «Ένας γιατρός που ξέρει ότι θα έρθει σε ένα υποστελεχωμένο τμήμα για να κάνει δέκα εφημερίες το μήνα, σίγουρα δεν θα έρθει» είπε ο Μ. Αραβανής και υπογράμμισε την ανάγκη για ταυτόχρονες και κατεπείγουσες προκηρύξεις για να μην γίνουν τμήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπως η Παθολογική στο Πύργο που εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί με μετακινήσεις γιατρών από την Αχαΐα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News