Ξανά σε εξέλιξη η αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου

Με κοινή τους ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας διαμαρτύρονται έντονα για την ενεργοποίηση της απόφασης της συνεδρίασης με αριθμό 825/07-04-2022 «Ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ Ν.Αιτωλοακαρνανίας» που ουσιαστικά αποδυναμώνει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αγρινίου, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν την ταλαιπωρία πρώτα των ασφαλισμένων αλλά και των συναδέλφων.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει ουσιαστικά την συγχώνευση του γραφείου του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο με την Περιφερειακή Διεύθυνση που εδρεύει στο Μεσολόγγι και τη δημιουργία ενός και μόνο κεντρικού γραφείου στην Αιτωλοακαρνανία στο Μεσολόγγι. Το… ξήλωμα του ΕΟΠΥΥ από το Αγρίνιο είχε πέρυσι ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε τοπικούς φορείς και θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής κυρίως για το κλείσιμο του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο που εξυπηρετεί εκατοντάδες χρόνια πάσχοντες, όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ΑμεΑ, πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας κτλ. Οι διαβεβαιώσεις που είχαν παρασχεθεί εκείνη την εποχή από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι είχαν σκοπό να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Και εν τέλει το ξήλωμα του ΕΟΠΥΥ από το Αγρίνιο, όπως καταγγέλλουν ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, υλοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πέρα όμως από τις προφορικές διαβεβαιώσεις που υπήρχαν, ποτέ επίσημα δεν είχε ανακληθεί το… ξήλωμα του ΕΟΠΥΥ από το Αγρίνιο. Όπως είχε αποκαλύψει το ΑγρίνιοCulture.gr ο τότε Υπ. Υγείας είχε δεσμευτεί ότι οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται, όχι όμως και πως θα διατηρηθεί και το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα εξασφαλίσει και μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων περίθαλψης χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, όπως πράττει μέχρι σήμερα». Αυτό είχε αναφέρει σε γραπτή του απάντηση ο Θ. Πλεύρης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του. «Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι εφικτή και διοικητικά ορθή η ύπαρξη δύο Διευθύνσεων» είχε αναφέρει ο Θ. Πλεύρης στην απάντησή του προσθέτοντας πως «αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες θα ήταν οι όποιες παρεμβάσεις δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα εξυπηρέτησης αιτημάτων ασφαλισμένων και συμβεβλημένων παρόχων και εξυπηρετούσαν, αντιθέτως, επιδιώξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον των ασφαλισμένων».

Επιπλέον ο τότε Υπουργός είχε δεσμευτεί πως ο ΕΟΠΥΥ «θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες πανελλαδικά, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα τόσο στους δικαιούχους περίθαλψης όσο και στους παρόχους του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη στελέχωση των οργανικών μονάδων, την έλλειψη προσωπικού και τον υφιστάμενο περιορισμό στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα» και υπενθυμίζει «ότι ήδη εδώ και δύο χρόνια διανέμονται για συγκεκριμένες παθήσεις Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία καθώς και ότι παρέχει και υπηρεσίες αποστολής φαρμάκων κατ΄ οίκον μέσω ταχυμεταφορών».

Ωστόσο σήμερα ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στην περιοχή κάνουν λόγο για ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Την περίοδο των αντιδράσεων το θέμα είχε συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, με το Δήμαρχο Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, να αναφέρει ότι δεν είναι σαφές ακόμη πως ακριβώς θα αποτυπωθούν οι διαβεβαιώσεις για διατήρηση του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν διοικητικά ζητήματα με τις οργανικές θέσεις του προσωπικού και επιπλέον θα πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ με νέα εισήγηση του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News