Διαβούλευση απουσία του Υπουργείου – Αποχώρησαν Δημητρογιάννης και Παπαναστασίου

Παρουσιάστηκε το προσχέδιο του ΣΔΛΑΠ με την εκτροπή του Αχελώου ξανά στο προσκήνιο

Χωρίς την παρουσία κάποιου εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι η παρουσίαση διαβούλευση του προσχεδίου για τη Διαχείριση των Λεκανών Απορροής των Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, που μεταξύ άλλων επαναφέρει την πρόβλεψη για τη μερική εκτροπή του Αχελώου.

Στην εν λόγω εκδήλωση από τους φορείς της περιοχής μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λίνος Μπλέτσας ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Δημοσθένης Καπώνης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Γιάννης Φαρμάκης.

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις κυρίως από το γεγονός ότι η παρουσίαση των μελετητών πήρε αρκετή ώρα, αλλά και για το γεγονός ότι ο συντονιστής της εκδήλωσης, αν και είχε αρμοδιότητα μόνο για το συντονισμό της εκδήλωσης, προέβη σε σχόλια για τις τοποθετήσεις του δημάρχου Αγρινίου και του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος. Ο Θάνος Μπελαλίδης ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης και συστήθηκε ως διαμεσολαβητής εξειδικευμένος στη διαχείριση των αντιπαραθέσεων και ήταν απλώς επιτετραμμένος του Υπουργείου για τη διενέργεια της διαβούλευσης, που την έχει αναλάβει η sympraxis team.

Καθώς η εκδήλωση μεταδίδονταν ζωντανά μέσω του διαδικτύου κάποια στιγμή είπε στο δήμαρχο Αγρινίου, όταν εκείνος είπε κάτι εκτός μικροφώνου, «με πειράζει που δεν ακούγεστε και ο κόσμος βλέπει την πλάτη σας», ατάκα που ακούστηκε ως αρκετά ειρωνική για το δήμαρχο. Όπως επίσης ακατανόητο ήταν το να σχολιάσει ο συντονιστής της εκδήλωσης την αποχώρηση του Λάμπρου Δημητρογιάννη μετά την τοποθέτησή του. Ενώ σε κάθε περίπτωση ελέγχεται η φράση του συντονιστή της εκδήλωσης πως η δουλειά των μελετητών δεν έχει σχέση με τον πολιτικό σχεδιασμό.

Λ. Δημητρογιάννης: 337 εκατ. ευρώ κατ’ έτος η ζημιά της μερικής εκτροπής

Στην ουσία της συζήτησης που έγινε από την πλευρά του ο Λάμπρος Δημητρογιάννης μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δεν έχουν γίνει στη Θεσσαλία όσα προβλέπονταν μέσα από την 1η αναθεώρηση του ΣΔΛΑΠ, ενώ εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο μέτρησης των αρδευτικών αναγκών στη Θεσσαλία υπογραμμίζοντας παράλληλα την ύπαρξη περίπου 35.000 παράνομων γεωτρήσεων στο θεσσαλικό κάμπο.

Μεγαλύτερη ένσταση από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τα κοινωνικά και οικονομικά κόστη, που θα έχει η υλοποίηση αυτού του project και για τις δύο περιοχές. Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο ίδιος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέθεσε σε διεθνώς πιστοποιημένο φορέα τη μελέτη για αυτά τα κόστη. Όπως ανέφερε, βάσει αυτή της μελέτης η ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς, της σήραγγας της εκτροπής και των λοιπών υποδομών για την υποδοχή των νερών του Αχελώου στη Θεσσαλία θα έχουν μία τεράστια ζημιά στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα, η οποία εκτιμάται σε 337 εκατ. ευρώ κάθε έτος, εκ των οποίων τα 75 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στο μέρος των έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Τα κόστη, σύμφωνα με τον Λάμπρο Δημητρογιάννη, είναι δυσθεώρητα αν υπολογίσει κάνεις ότι σε 5,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία με βάση παλαιότερη μελέτη για τις αρδευόμενες εκτάσεις, που πλέον όμως έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξηθεί κατά 40% και σε αυτό το κόστος θα πρέπει να υπολογιστούν 352 εκατ. ευρώ για τα αντίστοιχα έργα στην Αιτωλοακαρνανία και 760 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων της μερικής εκτροπής του Αχελώου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε ότι αυτά τα σχέδια θα αποτελέσουν «βούτυρο στο ψωμί» των φορέων κατά της εκτροπής, καθώς θα δικαιωθούν εκ νέου από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενώ αποχώρησε από τη διαδικασία ζητώντας την απόσυρση του Σχεδίου και της πρόβλεψης για τη μερική εκτροπή του Αχελώου.

Γ. Παπαναστασίου : Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτό τον εμπαιγμό

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε πως έπρεπε να ήταν παρών κάποιος εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, σημειώνοντας με νόημα «εκτός αν θέλουν να πάνε μόνο στη Θεσσαλία…» «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτό τον εμπαιγμό μετά από 60 χρόνια και να μιλάμε ξανά για ένα φαραωνικό έργο, που επανέρχεται με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου αναφορικά με την επαναφορά του σχεδίου της μερικής εκτροπής του Αχελώου και πρόσθεσε ότι οι φορείς της περιοχής δεν θα επιτρέψουν αυτό το σχέδιο να προχωρήσει καθώς συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News