Καμία εξαίρεση: Καταργούνται στο Αγρίνιο ΚΕΔΑ, ΚΟΙΠΑ και Σχολικές Επιτροπές

Δεν έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών εξαίρεση σε κανένα Δήμο

Δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα των Δήμων προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρηση των νομικών προσώπων. Στο Δήμο Αγρινίου καταργούνται άμεσα τα νομικά πρόσωπα της ΚΕΔΑ και της ΚΟΙΠΑ, ενώ οι Σχολικές Επιτροπές παίρνουν μια μικρή «παράταση ζωής» μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει το προηγούμενο διάστημα τη δυνατότητα στους Δήμους να υποβάλλουν αιτιολογημένο αίτημα για την εξαίρεση κάποιου ή κάποιων νομικών τους προσώπων. Επειδή όμως παρατηρήθηκε ένα «κύμα» τέτοιων αιτημάτων από τους περισσότερους δήμους της χώρας, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε τελικά να μην κάνει δεκτό ουσιαστικά κανένα τέτοιο αίτημα από κανένα δήμο. Εξαίρεση δίνεται, όπως πληροφορείται, το ΑγρίνιοCulture.gr σε ένα μεμονωμένο αριθμό περιπτώσεων νομικών προσώπων που προέρχονται από κληροδοτήματα και δωρεές.

Μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε αυτές τις μέρες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις επείγουσα εγκύκλιο σχετική με το θέμα της μεταφοράς στους δήμους του προσωπικού των νομικών προσώπων που καταργούνται. Έτσι στο Δήμο Αγρινίου από 1/1/2024 η Κοινωφελής Επιχείρηση και το νομικό πρόσωπων των παιδικών σταθμών (ΚΟΙΠΑ) θα αποτελούν παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα αιτήματα εξαίρεσης είχαν υποβάλλει και άλλοι Δήμοι στην Αιτωλοακαρνανία. Στην Αμφιλοχία ο Δήμος είχε ζητήση τη διατήρηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αντίστοιχα για το «Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης», ο Δήμος Μεσολογγίου την εξαίρεση για το νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται το Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό και ο Δήμος Θέρμου για το «Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος» του Δήμου.

Αν το ΥΠΕΣ συναινούσε όλες αυτές τις εξαιρέσεις, δεκάδες άλλες από άλλους δήμους ανά την Ελλάδα, θα επρόκειτο για μια σχεδόν de facto ακύρωση του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου. Πράγμα που δεν δέχθηκε το ΥΠΕΣ και πλέον οι Δήμοι καλούνται να “τρέξουν” τις διαδικασίες για την απορρόφηση των Νομικών τους Προσώπων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News