ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας : Πρώτο μήνυμα διεκδίκησης για τους ελαιοπαραγωγούς

Αποζημίωση 200€ ανά στρέμμα εξαιτίας της ακαρπίας στην ελιά, το αίτημα

Μετά το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και τη συμμετοχή αγροτών, ελαιοπαραγωγών και των Αγροτικών Συλλόγων Αγρινίου, Καινούργιου, Μακρυνείας, του Νέου Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, έγινε κινητοποίηση και παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι.

Η κινητοποίηση έγινε σε συντονισμό με αγρότες, ελαιοπαραγωγούς ανά την Ελλάδα και τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους, στις αντίστοιχες Περιφέρειες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι έγιναν κινητοποιήσεις, σε Πάτρα, Πύργο, Ηράκλειο, Χανιά, Βόλο, Κέρκυρα κ.α.

“Δόθηκε ένα πρώτο μήνυμα διεκδίκησης, για την καταβολή αποζημίωσης 200€ ανά στρέμμα, εξαιτίας της ακαρπίας στην ελιά στο νομό, που ξεπερνά το 90%, στην ελιά Αγρινίου, το 70% στην ελιά Καλαμών και το 90% στη λαδοελιά” εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και προσθέτει : “Στην παρέμβαση μας προς την περιφέρεια, που εκπροσωπούνταν από τον αντιπεριφερειάρχη, Θανάση Μαυρομάτη, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν ζητάμε χάρη, αλλά αποζημίωση από το κράτος, για την ακαρπία, για ένα φαινόμενο που δεν ευθύνονται οι αγρότες, ελαιοπαραγωγοί. Όταν την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ δεν την αποζημιώνει εξαιτίας του αναχρονιστικού κανονισμού του, αλλά παράλληλα εισπράττει κανονικά τις εισφορές από ‘μάς. Με την παρέμβαση μας, αναδείξαμε, ότι δε θα μείνουμε χωρίς εισόδημα, όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη, τόσο για τα είδη κατανάλωσης για εμάς και τις οικογένειες μας, αλλά και για όσα χρειαζόμαστε για τη φροντίδα και καλλιέργεια της ελιάς, τη νέα περίοδο. Ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα μας, για τη λύση του προβλήματος, που είναι γνωστό εδώ και μήνες”.

Η ΟΑΣ καλεί κάθε αγρότη, ελαιοπαραγωγό να συσπειρωθεί στους Αγροτικούς Συλλόγους, να έρθει σε επαφή με την Ομοσπονδία, για τη συνέχιση και κλιμάκωση της διεκδίκησης, “για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια της ελιάς”.

Η Ομοσπονδία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και όσοι συμμετείχαν κατέθεσαν ψήφισμα, με το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:
• Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
• Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News