240 εκατ. για δράσεις ανακύκλωσης: Η πρόταση Παπαναστασίου απέναντι στο τέλος ταφής

Στα κάγκελα με το τέλος ταφής οι Δήμοι για να μην αυξήσουν τα τέλη

Οι δήμοι περνούν στην αντεπίθεση για το τέλος ταφής απορριμμάτων, καθώς αύριο αναμένεται να πάρει την έγκριση από το ΔΣ της ΚΕΔΕ η πρόταση του δημάρχου Αγρινίου και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπαναστασίου, βάσει της οποίας θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να διατεθούν στους Δήμους της χώρας μπλε – καφέ κάδοι, απορριμματοφόρα και ό,τι άλλο απαιτείται για την ανακύκλωση ύψους 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσα ακριβώς χρήματα σχεδιάζει η κυβέρνηση να παρακρατήσει από τις επιχορηγήσεις των δήμων για το τέλος ταφής. Επίσης θα ζητηθεί και η επιστροφή των 35 εκατ. ευρώ, που έχουν καταβληθεί από τους Δήμους στον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης).

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, καλούνται οι δήμοι της χώρας να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκατ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων θα παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (από τα χρήματα δηλαδή που παίρνουν οι δήμοι από το κράτος), με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ανατρέπονται οι προϋπολογισμοί των δήμων, αφού κανένας δήμος δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση τελών ενσωματώνοντας το τέλος ταφής απορριμμάτων.

Συνεπώς αργά ή γρήγορα οι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα, με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσουν σε αυξήσεις τελών, κι ας υποσχέθηκαν προεκλογικά μηδενικές αυξήσεις ή και μειώσεις. «Η επιβολή του τέλους ταφής εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η ΚΕΔΕ βέβαια έχει προαναγγέλλει την προσφυγή στο ΣτΕ για το τέλος ταφής, σχετική απόφαση έχει πάρει και η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων στη Δυτική Ελλάδα, και η προσφυγή αναμένεται να κατατεθεί με την έναρξη της νέας χρονιάς. Μέχρι όμως να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ, οι Δήμοι κινούμενοι με τη λογική «μαστίγιο και καρότο» διεκδικούν από την Κυβέρνηση εν είδει ενδιάμεσης λύσης και το σύνολο του ποσού για τα τέλος ταφής, αυτά τα 240 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν οι δράσεις για την ανακύκλωση. Βέβαια μοιάζει δύσκολο η Κυβέρνηση να δώσει στους δήμους αυτά τα 240 εκατ. ευρώ, όταν για το 2024 οι τακτικές επιχορηγήσεις τους είναι αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ, αλλά αυτή η αύξηση πρόκειται να εξανεμιστεί και με το παραπάνω από τη στιγμή που το τέλος ταφής θα εισπραχθεί από την… πίσω πόρτα με παρακράτηση των πόρων των Δήμων.

Το σκεπτικό της Αυτοδιοίκησης για το τέλος ταφής έχει πολλάκις εκτεθεί με στόχο να αναδειχθούν οι ευθύνες που υπάρχουν κεντρικά στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ανακύκλωση. «Το πρόγραμμα γύρω από την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και το πρόγραμμα γύρω από την ανακύκλωση το ελέγχει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προς τι η επιβολή αυτών των τελών, τα οποία καταλήγουν στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος εποπτεύεται, διοικείται από το υπουργείο; Τι λέει ο νόμος; Ότι τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στους Δήμους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου σημειώνοντας ότι στον ΕΟΑΝ υπάρχουν 35 εκατ. από τους Δήμους και θα συγκεντρωθούν άλλα 240 εκατ. μέχρι τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης δεν είναι εύκολο. Η Κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο των δήμων πέρασε το νόμο για την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων και η ενέργεια αυτή «πέρασε» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους αυτοδιοικητικούς. Το τέλος ταφής όμως των απορριμμάτων θίγει τα οικονομικά των δήμων και εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά και ενδεχομένως η σχέση Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης να επηρεαστεί ακόμη περισσότερο προσεχώς με το σχέδιο για εκτεταμένες συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Για την υπόθεση των ΔΕΥΑ, όπου βεβαίως επισήμως το σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη, οι δήμαρχοι της χώρας κρατούν χαμηλά τη… μπάλα των αντιδράσεων, αφήνωντας προς το παρόν τους εργαζομένους των ΔΕΥΑ να παίζουν «επίθεση». Για το τέλος ταφής όμως των απορριμμάτων σηκώνουν το γάντι…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News