Απορεί ο Τριανταφυλλάκης γιατί οι ξενοδόχοι δεν ξιφουλκούν κατά των ιχθυοκαλλιεργειών

Aφού πήρε τις μαύρες σημαίες και τις ντουντούκες ενάντια στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης ζητά τώρα τα… ρέστα καλώντας την Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας να στηρίξει το αίτημα του Δήμου Ξηρομέρου για απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από το παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα.

Η Ένωση Ξενοδόχων μιλώντας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή είναι θεωρητικά η άμεσα θιγόμενη από το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, όμως μέχρι τώρα δεν βλέπει τα πράγματα, όπως τα βλέπει ο Δήμαρχος Ξηρομέρου. Αντιθέτως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αγρίνιο το νέο της ΔΣ τάχθηκε υπέρ του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών εκτιμώντας ότι δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του τουρισμού. Αν απορεί ο δήμαρχος Ξηρομέρου για τη στάση των ξενοδόχων της περιοχής, ας αναλογιστεί πόση επισκεψιμότητα έχει προκαλέσει στην περιοχή ο Δήμος με τις δράσεις του και πόση οι υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες.

Εν αντιθέσει με νούμερα που ακούγονται από το ορισμένους στο Ξηρόμερο για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ιχθυοκλωβούς, που θα «καταστρέψουν» το παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα, στο ΠΔ η θαλάσσια έκταση που θα καταληφθεί ορίζεται σαφώς στα 1.722 στρέμματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου η προβολή των ιχθυοκαλλιεργειών είναι μόνο 5,9% επί της χερσαίας ζώνης σε μια ακτογραμμή μήκους 40 χλμ ανάμεσα στον Αστακό και στο Μύτικα.

Αναλυτική η επιστολή Τριανταφυλλάκη προς την Ένωση Ξενοδόχων:

Αξιότιμοι κύριοι,
Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ξηρομέρου συνεχίζει τον αγώνα του για να αφαιρεθεί το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος, από τον λαθεμένο σχεδιασμό της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, δηλαδή να μείνει στον Δήμο Ξηρομέρου αυτό το μοναδικής ομορφιάς και φυσικού κάλους κομμάτι, για χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Εκεί κάνουν τα μπάνια και μέρος των διακοπών τους όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Έχουμε όλα εκείνα τα λογικά επιχειρήματα και επιστημονικά στοιχεία, που αποδεικνύουν τον λαθεμένο σχεδιασμό. Βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες να συγκεντρωθούν στην ανοικτή θάλασσα στις Κεντρικές και Βόρειες Εχινάδες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός διαχρονικά, με επίσημες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας. Οι ακτές της διαδρομής Αστακός – Μύτικας, ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ του σχεδιασμού για νέες ιχθυοκαλλιέργειες και επέκταση υπαρχουσών.

Σας καλούμε ως κλάδος του τουριστικού προϊόντος, να πάρετε θέση για το πρόβλημα και να στηρίξετε το δίκαιο των αιτημάτων μας και του αγώνα μας, συμβάλλοντας και εσείς προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης και εφαρμογής της βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που σας περιγράψαμε παραπάνω, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ξηρομέρου, των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και του κλάδου του τουρισμού.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου
Ιωάννης Τριανταφυλλάκης

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News