Ως έχουν τα δικαστήρια, ζητούν οι δικηγόροι του Αγρινίου και έμπρακτη συμπαράσταση από τους πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής

Σε καθολική αποχή μέχρι τις 5/1 οι δικηγόροι στο Αγρίνιο

Πικετοφορία πραγματοποίησαν σήμερα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, διαμαρτυρόμενα για το νέο δικαστικό χάρτη, που φαίνεται ότι καταλήγει -αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί- να προτείνει τουλάχιστον την κατάργηση του Εφετείου στο Αγρίνιο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου δηλώνει αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για αδικία και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι δικηγόροι της περιοχής και οι πολίτες θα επιβάλλουν τη διατήρηση του Εφετείου στο Αγρίνιο και των τριών Πρωτοδικείων σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Λευκάδα. Εντούτοις στις δηλώσεις του ανέφερε πως μέχρι στιγμής η συμπαράσταση προς το νομικό κόσμο από τους θεσμικούς πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής (βουλευτές, αυτοδιοικητικούς) είναι μόνο προφορική. “Διεκδικούμε και έμπρακτη συμπαράσταση” πρόσθεσε με νόημα ο Δημήτρης Νικάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου αποφασίστηκε η καθολική αποχή των δικηγόρων μέχρι τις 5/1 προσκλήθηκαν και οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Λευκάδος.

Ειδικότερα για το δικαστικό χάρτη και τον τρόπο με τον οποίο το Υπ. Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει έως τώρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου καταγγέλλει πως «η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε αρχικά χωρίς εκπρόσωπο της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις ελάμβαναν χώρα χωρίς προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη, ουδέποτε ορίστηκαν εισηγητές επί των ειδικότερων θεμάτων ώστε να υπάρχουν έγγραφες εισηγήσεις και ουδέποτε οι διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν, τέθηκαν σε ψηφοφορία ώστε να καταγραφούν ονομαστικά οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες.

Το πόρισμα δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων μετά μάλιστα την προηγούμενη γνώμη των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών (Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ως προς τα Εφετεία και της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων ως προς τα λοιπά δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 1756/88) και την μετέπειτα επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα αποτελεί η ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει έκταση 5423 τ. χλμ. και πληθυσμό 191.727 κατοίκους στην τελευταία απογραφή, αποτελούμενη σε μεγάλο μέρος της από ορεινό όγκο. Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του. Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψιν την αρχή της εγγύτητας και της ευχέρειας πρόσβασης, την ιδιαιτερότητα της χώρας ως νησιωτικής και ορεινής, τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την άσκηση του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και τις συνέπειες τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης στις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News