Τρία μικρά αρδευτικά έργα προχωρά η Περιφέρεια στην Αιτωλοακαρνανία

Σε Αγρίνιο, Βόνιτσα και Χαλκιόπουλο

Τρία μικρά αρδευτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 4,4 εκατ. ευρώ και τα οποία χωροθετούνται στην περιοχή του Αγρινίου, στο Χαλκιόπουλο στον ορεινό Βάλτο και στην περιοχή του ΤΟΕΒ Ανακτορίου στη Βόνιτσα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την «βελτίωση δικτύου αρδευτικών ζωνών 1 έως 6 περιοχής Αχελώου», προϋπολογισμού 1.700.000 €, τη «Βελτίωση αρδευτικού δικτύου Χαλκιόπουλου» προϋπολογισμού 500.000 € και τη «Βελτίωση αρδευτικού έργου Βόνιτσας – Μοναστηρακίου ΤΟΕΒ Ανακτορίου» προϋπολογισμού 2.200.000€.

«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ 1 ΕΩΣ 6 ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΧΕΛΩΟΥ»

Στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας Αγρινίου έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί δίκτυο επιφανειακής άρδευσης έκτασης 220.000 στρ. περίπου. Τα έργο κατασκευάστηκε τις δεκαετίες του 1960 και 70. Με την πάροδο όμως των ετών και εξ’ αιτίας της ελλιπούς συντήρησης πολλές εκ των διωρύγων του δικτύου και κυρίως οι πρωτεύουσες και δευτερεύουσες έχουν υποστεί σημαντικές φθορές καθ΄ όλο το μήκος τους με αποτέλεσμα να προκαλούνται :
• Σημαντικές απώλειες σε αρδευτικό νερό που σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν μέχρι το 45%
• Αύξηση των δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας και κατ΄ επέκταση του κόστους των αρδεύσεων όταν η υδροδότηση γίνεται μέσω αντλιοστασίων.
• Αύξηση των κατ΄ έτος δαπανών συντήρησης.
• Πρόκληση ζημιών λόγω διαρροών στα παρακείμενα αγροτεμάχια.

Το σύνολο σχεδόν των κυρίων διωρύγων υδροδοτούνται από την τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Στράτου που σημαίνει ότι οι προαναφερόμενες απώλειες μεταφέρονται ως απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους της ΔΕΗ.

Η παρέμβαση που θα εκτελεστεί προβλέπει την επένδυση των διωρύγων με σκυρόδεμα για τη βελτίωση της παροχετευτικότητάς τους σε συνολικό μήκος 35.000 μ. Συγκεκριμένα προβλέπονται να εκτελεσθούν οι εργασίες εκθάμνωσης, απομάκρυνση των συσσωρευμένων μπάζων και επένδυση των διωρύγων με σκυρόδεμα.

Επιπλέον θα τοποθετηθεί στις διώρυγες που παρουσιάζουν μεγαλύτερα προβλήματα, οπλισμός για αντιστήριξη προς αποφυγή κατάπτωσης.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το έργο άρδευσης του Νέου Χαλκιόπουλου,, εκτελέστηκε το 1990 στην περιοχή του Τοπικού Διαμερίσματος Χαλκιοπούλων. Περιελάμβανε οκτώ γεωτρήσεις, με τα αντλητικά τους συγκροτήματα. Το νερό των οκτώ γεωτρήσεων συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό αντλιοστάσιο και έπειτα με καταθλιπτικό αγωγό μήκους 1.500 μ περίπου, μεταφέρεται σε μία κεντρική δεξαμενή, αρκετά υψηλότερα από την επιφάνεια των αρδευομένων κτημάτων. Από αυτή τη δεξαμενή ξεκινάει με βαρύτητα ο παροχετευτικός αγωγός που διακλαδίζεται σε όλον τον κάμπο Χαλκιοπούλων. Το δίκτυο των σωληνώσεων αποτελείται από αμιαντοσωλήνες διαφόρων διαμέτρων και από πλαστικούς σωλήνες PVC επίσης διαφόρων διαμέτρων.

Η παρέμβαση που θα γίνει αφορά ουσιαστικά για την επιδιόρθωση βλαβών, αντικατάσταση ακατάλληλων αγωγών, αντικατάσταση παλαιού αντλητικού συγκροτήματος, επισκευή υπαρχόντων οικίσκων γεωτρήσεων, και εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ ΤΟΕΒ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ

Ο ΤΟΕΒ Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας έχει συνολική αρδευόμενη έκταση 19.500 στρεμμάτων. Το έργο έχει κατασκευασθεί και λειτουργεί από τριακονταετίας με αρδευτικό έργο τεχνητής βροχής, το οποίο υδροδοτείται από τις πηγές Μοναστηρακίου και Κορπής και συμπληρωματικά από τη λίμνη Βουλκαριά. Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα, το πρώτο «Αρδευτικό Έργο Μοναστηρακίου» έκτασης 5.700 στρεμμάτων και το δεύτερο «Αρδευτικό Έργο Βόνιτσας- Μοναστηρακίου» έκτασης 13.800 στρεμμάτων. Αναφορικά με το «Αρδευτικό Έργο Βόνιτσας- Μοναστηρακίου» καθαρής έκτασης 13.800 στρεμμάτων.

Με την πάροδο των ετών ο καταθλιπτικός αγωγός μεταφοράς νερού, που παροχετεύει το νερό από τη λίμνη Βουλκαριά έχει υποστεί σοβαρές φθορές, που οφείλονται στο γεγονός ότι τα νερά της λίμνης Βουλκαριάς χαρακτηρίζονται υψηλής αγωγιμότητας, καθώς η λίμνη επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω της διώρυγας «Κλεοπάτρα», με αποτέλεσμα τη διάβρωση του αγωγού, ενώ παράλληλα τα εδάφη της περιοχής είναι αλατούχα έως αλκαλικά, με αποτέλεσμα να δρουν συνεργατικά στη οξείδωση του αγωγού μεταφοράς του νερού άρδευσης.

Η παρέμβαση που θα εκτελεστεί προβλέπει την αντικατάσταση του υπόγειου χαλυβδοσωλήνα, με σωλήνες από χυτοσίδηρο. Έτσι θα υπάρξει εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και μείωση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων με αντίστοιχη μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΤΟΕΒ Ανακτορίου.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News