Δεν πήρε την «πάσα» η παράταξη Πιστιόλα

Τα πάντα και ιδιαίτερα στην πολιτική είναι θέμα οπτικής γωνίας. Η πρόταση κατά τις δημαιρεσίες στο Δήμο Αγρινίου, αρχικά από το Τ. Παπανικολάου και στη συνέχεια από το Δ. Τραπεζιώτη, να παραχωρήσει η παράταξη Πιστιόλα μια θέση από αυτές που δικαιούται στην Δημοτική Επιτροπή, φάνηκε να πιάνει εξαπίνης την παράταξη Πιστιόλα, που είδε -και ίσως όχι άδικα- μια προσπάθεια να φανεί ότι δεν λειτουργεί με συναινετικό και συνεργατικό πνεύμα.

Όμως ουσιαστικά το αίτημα των μικρότερων παρατάξεων για εκπροσώπησή τους στη Δημοτική Επιτροπή ήταν μια εξαιρετική πάσα στην παράταξη Πιστιόλα. Μια πάσα προκειμένου να καταδειχθεί η υπερβολή στη σχετική ρύθμιση για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής. Γιατί, βάσει νόμου η αναλογία στη Δημοτική Επιτροπή είναι 6-3 υπέρ της πλειοψηφίας. Όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν μπορούν να ψηφίσουν κάποιον από τις άλλες παρατάξεις, όπως μπορούν να κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αν θεωρητικά και η παράταξη του Δημάρχου μπορούσε να παραχωρήσει μια θέση στους μικρότερους του δημοτικού συμβουλίου, θα ήταν δυνατόν και η πλειοψηφία της παράταξης Παπαναστασίου να μην διασαλευτεί και έτσι να μην τεθεί θέμα κυβερνησιμότητας του Δήμου και οι μικρότερες παρατάξεις να αποκτήσουν από μια έδρα στη Δημοτική Επιτροπή. Δηλαδή, θα μπορούσε επί της ουσίας να μην αλλάξει τίποτα και ο συσχετισμός να γίνει 5-2-1-1 για τις παρατάξεις. Όμως δεν το επιτρέπει ο νόμος.

Γιατί, εδώ ακριβώς έγκειται η υπερβολή του νόμου. Η αναλογία 5-4 θα αρκούσε προκειμένου όλα να είναι ομαλά και να υπάρχει και μεγαλύτερη εκπροσώπηση των παρατάξεων στη Δημοτική Επιτροπή, ενώ το 6-3 είναι υπερβολή, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κοινή κάλπη για τη Δημοτική Επιτροπή και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν μπορούν να ψηφίσουν κάποιον πέρα από την παράταξή τους.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News