Ελεύθερος ο 33χρονος απότακτος αστυνομικός από το Αγρίνιο

Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στην Κέρκυρα και του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 33χρονος Αγρινιώτης που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Κέρκυρας για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε κοκαΐνη στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr ο 33χρονος από το Αγρίνιο είναι απότακτος αστυνομικός, που πριν από μερικά χρόνια είχε κατηγορηθεί για σοβαρά κακουργήματα (ληστείες) και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, ωστόσο μετά από μία ευνοϊκή για αυτόν απόφαση του Εφετείου βρέθηκε το 2022 εκτός φυλακής με απόλυση υφ’ όρων. Σε αυτή την περίοδο δοκιμασίας ο 33χρονος εργάζονταν σε κατάστημα του Αγρινίου, ώσπου συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον 33χρονο ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης μέλους σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την ιδιαιτέρως διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών, κατ’ επάγγελμα, με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000€. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σοβαρή κατηγορία που έχει επαπειλούμενη ποινή τα ισόβια δεσμά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας ο 33χρονος φέρεται να συμμετείχε στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση, όχι στον ηγετικό της πυρήνα, αλλά όντας επιφορτισμένος με διακινητικές πράξεις κατοχής και μεταφοράς κοκαΐνης.

Σήμερα μετά την απολογία του ενώπιον το Δικαστικών Αρχών αφέθη ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή και μετά την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την παρουσία του στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του και εγγυοδοσία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 33χρονου από το Αγρίνιο, Χρήστος Τσιμπούκης, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για την εξέλιξη της υπόθεσης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή και με τον πλέον κατηγορηματικό και εμφατικό τρόπο ο εντολέας μου αρνήθηκε στο σύνολο τους κατηγορίες που του αποδόθηκαν. Μετά από την πολύωρη διαδικασία της ανάκρισης, τον εντοπισμό και την ανάδειξη αοριστιών και ασαφειών του συλλεγέντος προανακριτικού υλικού και με την προβολή νομικών ισχυρισμών που αποδομούν τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ο εντολέας μου αισθάνεται δικαιωμένος από την μέχρι τώρα ποινική του μεταχείριση».

Εγκληματική οργάνωση με δύο βασικά επίπεδα

Σύμφωνα με την Αστυνομία η δράση του κυκλώματος με σκοπό τη διακίνηση κοκαΐνης στην Κέρκυρα ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η συνολική διακινηθείσα ποσότητα κοκαΐνης εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,5 κιλό, εκ των οποίων κατασχέθηκαν τα 950 γραμμάρια, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος εκτιμάται στις 95.000 ευρώ.

Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Κέρκυρας συνελήφθησαν δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (πέντε ημεδαποί και πέντε αλλοδαποί), μεταξύ των οποίων δύο αλλοδαποί ηγετικά στελέχη (38χρονος «αρχηγός» και 45χρονη).Συγκατηγορούμενοι, για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, είναι εννέα ακόμη μέλη, με διάφορους ρόλους σε αυτή (μεταφορείς, εισπράκτορες κ.α) ,ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον -26- άτομα, που αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης.

Από την έρευνα των αστυνομικών για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε ότι αυτή λειτουργούσε σε δύο βασικά επίπεδα ότι:
• Το πρώτο επίπεδο – ο ηγετικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης – αποτελούνταν από τρία άτομα, δύο αλλοδαπούς 38 και 32 ετών, ως «αρχηγός» και «υπαρχηγό, καθώς και μία 45χρονη αλλοδαπή η οποία είχε τον ρόλο του «τοποτηρητή» στην Κέρκυρα.
Ο 38χρονος «αρχηγός», ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των ποσοτήτων της κοκαΐνης, την οργάνωση του ηγετικού πυρήνα καθώς και για τον καταμερισμό ενεργειών στα υπόλοιπα μέλη παρέχοντας τους οδηγίες για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Ο 32χρονος «υπαρχηγός» -έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης-, ήταν επιφορτισμένος κυρίως με την οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών από την Αθήνα στην Κέρκυρα, ενώ η 45χρονη είχε τον ρόλο του «τοποτηρητή» στην Κέρκυρα, καθώς ήταν υπεύθυνη για την παραλαβή των ναρκωτικών από τους «μεταφορείς», τη νόθευση, τον καταμερισμό των ποσοτήτων και εν συνεχεία την πώληση αυτών στους διακινητές κατ’ εντολή του «αρχηγού» και του «υπαρχηγού».

• Στο δεύτερο επίπεδο, της οργάνωσης συμμετείχαν μέλη της που είχαν στρατολογηθεί από τον ηγετικό πυρήνα και ήταν επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την μεταφορά, διακίνηση των ναρκωτικών και είσπραξη των χρηματικών ποσών από την πώληση τους.
Πρόκειται για δεκατέσσερα άτομα, πέντε ημεδαπούς (-3- άντρες και -2- γυναίκες) και εννέα αλλοδαπούς ( -8- άνδρες και -1- γυναίκα) ηλικίας από 25 έως 49 ετών.Από τα παραπάνω μέλη συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Κέρκυρα, πέντε άτομα (-3- αλλοδαποί άνδρες και -2- ημεδαπές γυναίκες) καθώς και ένας ακόμη ημεδαπός στο Αγρίνιο με τη συνδρομή του τοπικού Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ δύο ημεδαποί είναι προσωρινά κρατούμενοι σε Καταστήματα Κράτησης, για υποθέσεις που σχετίζονται με τη δράση της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News