Πλειστηριασμοί : Δεκάδες ακίνητα στην Αιτωλοακαρνανία μπαίνουν ξανά στην… ουρά

Επανεκκίνηση μετά τη λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων

Έληξε η αποχή των συμβολαιογράφων και πλέον ενεργοποιούνται ξανά σε όλη τη χώρα οι ηλεκτρονικές διαδικασίες των πλειστηριασμών.Το προηγούμενο διάστημα, ακριβώς λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων χιλιάδες πλειστηριασμοί τέθηκαν σε αναστολή και πλέον βρίσκονται ξανά στην… ουρά για να πάρουν νέα ημερομηνία.

Στην Αιτωλοακαρνανία για το επόμενο διάστημα έχουν ήδη προγραμματιστεί πάνω από 120 πλειστηριασμοί, ενδεχομένως όμως να είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που περιμένουν να πάρουν νέα ημερομηνία διεξαγωγής. Σχεδόν οι μισοί από τους ήδη προγραμματισθέντες πλειστηριασμούς αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου, περίπου 30 πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προγραμματισμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου, ενώ πολύ λιγότεροι σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι περισσότεροι εκ των πλειστηριασμών αφορούν κατοικίες και αγροτεμάχια ή οικόπεδα, τα οποία είναι το δεύτερο συνηθέστερο περιουσιακό στοιχείο που εκπλειστηριάζεται, ενώ σε πολύ μικρότερους αριθμούς συναντά κανείς αποθήκες, γραφεία, καταστήματα, θέσεις στάθμευσης και άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, δηλαδή ακίνητα που έχουν μεγάλη εμπορική αξία, όπως για παράδειγμα γνωστό ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, που βγαίνει σε πλειστηριασμό την άνοιξη με τιμή εκκίνησης τα 2,2 εκατ. ευρώ. Ενώ στην περιοχή του Αγρινίου ξεχωρίζουν δύο βιομηχανικά κτίρια στην είσοδο της πόλης με τιμές εκκίνησης που κυμαίνονται στις 500.000 ευρώ, καθώς επίσης και συγκρότημα από μεζονέτες με τιμή εκκίνησης τις 700.000 ευρώ.

Άγονοι πλειστηριασμοί λόγω μικρού επενδυτικού ενδιαφέροντος και στο… βάθος πτώση τιμών

Με βάση τα στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης που είναι οι κύριοι επισπεύδοντες στους πλειστηριασμούς, ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που πλειστηριάζεται καταλήγει πλέον σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών. Αυτός είναι ίσως και ένας από τους λόγους, που εξηγεί τον πολύ μικρό αριθμό πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα το 2022 στην Αιτωλοακαρνανία, μόλις 40 από ένα σύνολο 762 πλειστηριασμών, καθώς η περιοχή και δη αυτή του Αγρινίου, που εκπλειστηριάζονται τα περισσότερα ακίνητα, παρουσιάζει χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο, που σε κάποιες περιπτώσεις, ακίνητα με σημαντική εμπορική αξία, έχει γίνει προσπάθεια δύο και τρεις φορές να αποκτήσουν νέο ιδιοκτήτη μέσω πλειστηριασμού. Για παράδειγμα, στο Αγρίνιο μεζονέτα στην περιοχή του Ρουπακιά, πρόκειται να βγει για τέταρτη φορά σε πλειστηριασμό, με την τιμή εκκίνησης για το ακίνητο αρχικά να προσδιορίζονταν στις 350.000 ευρώ και πλέον μετά από τρεις άγονους πλειστηριασμούς να πέφτει στις 230.000 ευρώ. Με την πτώση των τιμών όμως έστω και σε μια μικρή μερίδα των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά φυσικά μένει αυτό να αποδειχθεί στην πράξη με τη μείωση των πλειστηριασμών που αποβαίνουν άγονοι.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News