Tο Πρωτοδικείο του Αγρινίου δεν επρόκειτο ποτέ να πειραχθεί

Διαβεβαιώσεις και φήμες μόνο μέχρι στιγμής, επίσημο κείμενο δεν υπάρχει

Αρχίζουν να πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για το μέλλον το Πρωτοδικείου στο δικαστικό χάρτη της χώρας, που μάλλον δεν θα είναι έτσι όπως το ξέραμε.

Το αίτημα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας είναι τα δύο Πρωτοδικεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι να μείνουν ως έχουν στο νέο χάρτη που θα φέρει το Υπουργείο. Έτσι το μοναδικό βασικό ερώτημα που υπάρχει είναι αν θα «διαφύγει» η Αιτωλοακαρνανία από τον κανόνα του ενός Πρωτοδικείου ανά νομό. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να αντιληφθεί ότι το Πρωτοδικείο του Αγρινίου δεν επρόκειτο ποτέ να πειραχθεί.

Από την μια λόγω της εφετειακής έδρας, καθώς θα ήταν παράδοξο μια πόλη να έχει Εφετείο χωρίς Πρωτοδικείο. Αυτό το επιχείρημα μετά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πως δεν θα πειραχθεί το Εφετείο στο Αγρίνιο, επιβεβαιώθηκε. Επιπλέον όμως υπάρχει και το ζήτημα του κτιριακού. Στο Δικαστικό Μέγαρο Μεσολογγίου είναι αδύνατον να στεγαστούν οι δικαστές των δύο Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων, που επίσης αναμένονται επίσης να πάψουν να λειτουργούν με την υφιστάμενη μορφή τους. Το Αγρίνιο λοιπόν κερδίζει και από άποψη κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Σχέδιο Νόμου, ούτε καν προτεινόμενο νομοσχέδιο σε διαβούλευση. Καθώς λοιπόν λέγονται πολλά για τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, αλλά και του Ειρηνοδικείου Ναυπάκτου ως περιφερειακά Πρωτοδικεία –με κεντρικό το Αγρίνιο- που είναι το βασικότερο σενάριο, καλόν είναι να περιμένουμε τουλάχιστον το προτεινόμενο νομοσχέδιο να βγει σε διαβούλευση. Το αν η έννοια περιφερειακό Πρωτοδικείο χρυσώνει το χάπι στους φορείς του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου δεν το ξέρουμε. Πάντως οι ειδήμονες λένε ουσιαστικά πως τα «περιφερειακά Πρωτοδικεία» θα λειτουργούν περίπου ως μεταβατικά δικαστήρια, όπου οι δικαστές θα μεταβαίνουν εκεί μερικές μέρες το μήνα για να δικάζουν κάποιες υποθέσεις.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News