Πλαγιά – Πογωνιά: Απλήρωτοι λογαριασμοί για οκτώ μήνες εντός του 2023

Τέταρτη παράταση λόγω χρηματοροής, στο 70% η πρόοδος μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η κατασκευή του δρόμου Πογωνιά – Πλαγιά λόγω συνεχών προβλημάτων με τη χρηματοροή του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, έχει φορέα υλοποίησης της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέχρι σήμερα ο ανάδοχος του έργου έχει προβεί πάμπολλες φορές σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω των καθυστερήσεων στην εξόφληση του έργου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά που πέρασε ένας λογαριασμός του έργου πληρώθηκε μετά από τρεις μήνες και ένας άλλος λογαριασμός πέντε μήνες μετά. Ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή από το 2020 που υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου μέχρι το τέλος του 2022, το έργο έχει βρεθεί σε καθεστώς διακοπής εργασιών για περίπου 200 ημέρες.
Αυτό σε συνδυασμό με τα διαστήματα του χειμώνα που οι κακές καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεπαν την εκτέλεση εργασιών, ανάγκασαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να δώσει την τέταρτη παράταση στο έργο μέχρι και το Μάιο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του ήταν το Σεπτέμβριο του 2021… Έστω και μετ΄εμποδίων πάντως μέχρι σήμερα η πρόοδος του έργου, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει φτάσει στο 70% περίπου.

Υπάρχει γενικότερο χρηματοδοτικό ζήτημα

Το ζήτημα που υπάρχει πάντως με τη χρηματοροή των έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έχουν θίξει αρκετοί αυτοδιοικητικοί προς το αρμόδιο Υπουργείο. Στο τελευταίο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μίλησε ευθέως ενώπιον του αναπλ. Υπουργού Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης για «ασφυξία» που δημιουργεί το πρόβλημα με την ταμειακή ροή του ΠΔΕ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες έργα να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο διάλυσης εργολαβιών ή διακοπής εργασιών και κατ’ επέκταση οι Περιφέρειες να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με τυχόν επαναδημοπρατήσεις των έργων ή πληρώνοντας τόκους υπερημερίας στους αναδόχους.

Η δεύτερη απόπειρα να τελειώσει ο δρόμος

Ο οδικός άξονας Πογωνιάς – Πλαγιάς, χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» έως και τα όρια του οικισμού Πλαγιάς και περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις και εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, με τις οποίες θα ολοκληρωθούν εργασίες που είχαν ξεκινήσει με παλαιότερη εργολαβία, αλλά δεν περατώθηκαν, ενώ προβλέπεται και η πλήρης κατασκευή άλλων τμημάτων δρόμου, καθώς επίσης η σύνδεσή του με τους υπάρχοντες δημοτικούς δρόμους στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ήδη υπάρχουσας οδού με τοπικές διαπλατύνσεις, κατασκευή τεχνικών έργων, κατασκευή οδοστρωσίας-ασφαλτικών, κατασκευή τεχνικών απορροής όμβριων, τοίχοι αντιστήριξης, κατασκευή επιχωμάτων και τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας και αναβαθμίζουν την ποιότητα των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου είναι αυτονόητη, καθώς αφορά μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και αρκετές επενδύσεις στο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας και των ξενοδοχείων. Στην περιοχή της Πογωνιάς, εξάλλου πρόκειται να κατασκευαστεί μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και θα λειτουργήσει υπό το brand της Βanyan Tree.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News