Δικαστήριο στο… Διοικητήριο: Φήμες στο Μεσολόγγι για να πάρουν την έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το δικαστικό χάρτη δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας και από ό,τι φαίνεται το Υπουργείο έχει ακόμα κάποιους «αστερίσκους» στο χωροταξικό των δικαστηρίων, αλλά και σε άλλα επιμέρους θέματα του νομοσχεδίου.

Στο Μεσολόγγι, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες κυριαρχεί μία αισιοδοξία ότι το κεντρικό πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι στην πρωτεύουσα του νομού και όχι στο Αγρίνιο. Το πιο βασικό αντεπιχείρημα του Αγρινίου σε αυτή την έριδα μεταξύ των δύο πόλεων, που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, είναι το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων και το γεγονός πως το δικαστικό μέγαρο στο Μεσολόγγι υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου κτιρίου στο Αγρίνιο και δεν μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες ενός κεντρικού πρωτοδικείου για όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Εσχάτως όμως στο Μεσολόγγι κάποιοι φαίνεται ότι βρήκαν λύση για το κτιριακό ζήτημα, μιας και το Αγρινιώτικο επιχείρημα είναι καθόλα βάσιμο, με δεδομένο ότι το κτίριο του Αγρινίου διαθέτει έξι αίθουσες συνεδριάσεων δικαστηρίων και αυτό του Μεσολογγίου μόλις τρεις.

Οι φήμες λοιπόν που διαδίδονται τις τελευταίες ώρες στο Μεσολόγγι λένε πώς το ζήτημα επιλύεται και μάλιστα χωρίς σημαντικά κόστη για το Δημόσιο, καθώς σε δεύτερη φάση, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έτσι ώστε να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μέρος του διοικητηρίου της Περιφέρειας στο Μεσολόγγι, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα μέρος του κεντρικού πια πρωτοδικείου της Αιτωλοακαρνανίας. Λέγεται μάλιστα ότι κατά αυτό τον τρόπο λειτουργούν ακόμα και στην Πάτρα δικαστικές υπηρεσίες, που είναι διασκορπισμένες σε κτίρια γειτονικά ή μη του δικαστικού μεγάρου Πατρών.

Τι βασιμότητα μπορεί να έχει η φήμη αυτή κανείς δεν το ξέρει. Ίσως να είναι οι μοίχειες σκέψεις αυτού ή αυτών που κατάφεραν να αλλάξουν το αρχικό Σχέδιο Νόμου, που προέβλεπε κεντρικό Πρωτοδικείου του νομού αυτό του Αγρινίου. Το βέβαιο όμως είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα «λεπτό» σημείο της διαβούλευσης – «διαπραγμάτευσης» που γίνεται για την έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου και με το Υπουργείο να μην έχει οριστικοποιήσει το τι θέλει να κάνει… Έτσι όσοι διασπείρουν αυτές τις φήμες, τη στιγμή μάλιστα που η Περιφέρεια έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για δύο Πρωτοδικεία και καμία αλλαγή στο δικαστικό χάρτη, προσπαθούν επί της ουσίας να (ανεπιτυχώς) «εμπλέξουν» την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην έριδα Αγρινίου και Μεσολογγίου, προφανώς έχοντας τις δικές τους προσωπικές ατζέντες ή σκοπιμότητες… Αλλά το δυστύχημα για όσους διαδίδουν τις φήμες αυτές είναι ότι δεν έχουν επισκεφθεί το Διοικητήριο στο Μεσολόγγι και νομίζουν ότι το κτίριο είναι μισοάδειο, πράγμα που βέβαια δεν ισχύει.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News