Άκτιο – Αμβρακία : Ο πρώτος κάθετος άξονας της Ιόνιας Οδού [HDvideo]

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Άκτιο – Αμβρακία, μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μεγάλα οδικά έργα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς διασφαλίζει την απευθείας σύνδεση της Ιόνιας Οδού, της υποθαλάσσιας σήραγγας του Ακτίου, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και του κόμβου προς Λευκάδα.

Ο νέος δρόμος, ο οποίος ανήκει στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο, συνδέει απ’ ευθείας την Ιόνια Οδό από τον Α.Κ. Αμβρακίας με το Αεροδρόμιο του Ακτίου και την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου, καθώς και με τον οδικό άξονα Βόνιτσας – Λευκάδας.

Το έργο συμβάλλει επίσης στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, ενώ παράλληλα θα μειώσει την επιβάρυνση του περιφερειακού οδικού δικτύου και θα περιορίσει δραστικά το πολύπλευρο αποτύπωμα της κίνησης οχημάτων στους τοπικούς οικισμούς.

Η λειτουργία του νέου αυτοκινητοδρόμου θα τονώσει και την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας μετακινήσεις και μεταφορές, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει τη σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα, με τη διάρκεια της διαδρομής μεταξύ της Αθήνας και της Λευκάδας να μειώνεται κατά 45 λεπτά.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού είναι ένα έργο με μακρά ιστορία. Ο διαγωνισμός έσπασε σε 4 τμήματα το 2008 και τον Μάρτιο του 2010 υπογράφτηκαν οι 4 συμβάσεις. Από τότε και μέχρι το 2015 η πρόοδος ήταν σημαντικά μικρή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.Η MYTILINEOS ανέλαβε το έργο το 2020 και σε χρόνο-ρεκόρ (πέντε μήνες νωρίτερα και από τη συμβατική υποχρέωση) παρέδωσε το 2022 με υψηλά standard ποιότητας και ασφάλειας την Παράκαμψη Αμφιλοχίας, προσφέροντας μία αξιόπιστη λύση μετακίνησης σε κατοίκους και επισκέπτες.

Μέσω του Οδικού Άξονα Άκτιο-Αμβρακία, επιτυγχάνεται η μείωση της σημερινής απόστασης κατά 13 χλμ., ελαττώνοντας τον χρόνο ταξιδιού προς τη Λευκάδα και την Πρέβεζα κατά 40 λεπτά.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News