Με εκδήλωση για εκπαιδευτικούς η Παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου

Ενημερωτική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων πραγματοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, η οποία είχε ως στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της περιοχής σχετικά με τις δράσεις της Μονάδας, καθώς και τις δυνατότητες συμμετοχής των σχολείων σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ενημερωτική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, απευθύνονταν στους διευθυντές, τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώθηκε με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ο προϊστάμενος της Μονάδας, Γιάννης Σελιμάς, αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που από το 1997 και κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους. Το Εθνικό Πάρκο Αιτωλικού-Μεσολογγίου είναι ένα από τα δέκα υγροτοπικά συστήματα της χώρας μας που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο κ. Σελιμάς παρουσίασε τη νέα δομή διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, η διαχείριση των οποίων πλέον έχει περάσει στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Επίσης, παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιήθηκαν για τους υγρότοπους στα όρια της χωρικής αρμοδιότητας της Μονάδας Διαχείρισης την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Ενδεικτικές δράσεις ήταν το πρόγραμμα καταγραφής και προστασία φωλιών των Θαλασσίων χελωνών Carettacaretta σε τρεις παραλίες, η ενίσχυση του προγράμματος φύλαξης των αποικιών Αργυροπελεκάνου, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη αναπαραγωγικής επιτυχίας ανά φωλιά και ο καθαρισμός έντεκα περιοχών του Εθνικού Πάρκου από στερεά απόβλητα και αδρανή υλικά το 2021.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στο Νανογωβιό, καθώς είναι ένα είδος ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Τριχωνίδα, όπου, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διατηρεί έναν εύρωστο πληθυσμό από προνύμφες. Επίσης, η Μονάδα Διαχείρισης ενισχύθηκε με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο για τον έγκαιρο εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και την απομάκρυνση τους από το περιβάλλον και δημιουργήθηκε η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ).Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο επόπτης φύλακας της Μονάδας-χειριστής του σκύλου, παρουσίασε τις δράσεις της ΕΜΑΔΔ.

Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο με τίτλο «‘‘Οι λάμιες’’ των Οινιαδών. Μια επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική προσέγγιση των Δολινών».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News