Η Κυβέρνηση αγνοεί την Αιτωλοακαρνανία, έχει μόνο για την Πάτρα Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης

Αντί να δώσει ο Πρωθυπουργός κάτι πιο χειροπιαστό στους Περιφερειάρχες της χώρας κατά τη συνάντησή μαζί τους, πρόσφερε μια… πλατφόρμα στους περιφερειάρχες και στους πολίτες.

«Μια δημόσια πλατφόρμα, όπου θα παρέχεται μια πολύ πιο λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σε κάθε Δήμο της χώρας. Η πληροφορία αυτή πρέπει να είναι αναλυτική, να έχει στοιχεία χρηματοδότησης, πρόοδο υλοποίησης για σκοπούς και ευρύτερης ενημέρωσης αλλά και για σκοπούς δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων»είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η πλατφόρμα ουσιαστικά θα απαρτίζεται, όπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, από τα καταρτισμένα και επικαιροποιημένα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης για κάθε Περιφέρεια, στα οποία ήδη περιλαμβάνονται 6.561 έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 679 εμβληματικά.

Τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης είναι ήδη δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, αλλά και στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Και τι ακριβώς είναι αυτά τα Σχέδια; Είναι τα σχέδια «2030» που παρουσίαζε ο Κ. Μητσοτάκης σε διάφορες περιοχές της χώρας και στις έδρες των Περιφερειών στις επισκέψεις του κατά την πρώτη του θητεία ως Πρωθυπουργός. Το παράδοξο αυτής της ιστορίας… των Περιφερειακών Σχεδίων είναι ότι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα σχέδια αυτά φέρουν αντίστοιχα των τίτλο «Πάτρα 2030» και «Θεσσαλονίκη 2030» και αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στις πόλεις αυτές και καθόλου στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες αυτών των Περιφερειών. Στα αντίσχοιχα Σχέδια π.χ. για την Ήπειρο ή την Πελοπόννησο ολόκληρα κεφάλαια αυτών των σχεδίων αναφέρονται αποκλειστικά στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως η Άρτα, η Πρέβεζα, η Λακωνία, η Αργολίδα.

Και το ερώτημα που μοιραία προκύπτει είναι, δεν έχει Σχέδιο η Κυβέρνηση για την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία; Το «Πάτρα 2030» ο Κ. Μητσοτάκης το παρουσίασε κατά την επίσκεψή του στην αχαική πρωτεύουσα στις 22 Νοεμβρίου του 2022. Έκτοτε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία αγνοούνται από την Κυβέρνηση… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μας απαντούσε βέβαια ότι έχει σχέδιο για την Αιτωλοακαρνανία… Που είναι όμως; Εδώ κοτζάμ ψηφιακό μετασχηματισμό κάνουμε στο Κράτος και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να φτιάξει ένα pdf για την Αιτωλοακαρνανία; Κι ας μην είναι 47 σελίδες που είναι το “Πάτρα 2030”, ούτε 137 σελίδες που είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου… Ας είναι 27 σελίδες που ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στις εκλογές για όλη τη χώρα.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την Αιτωλοακαρνανία παρά μόνο για την Πάτρα αποδεικνύεται με πολλά παραδείγματα. Ας μείνουμε όμως σε ένα: το 2019 ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Τέσσερα χρόνια μετά, δεν θα περίμενε κανείς να είναι κατασκευασμένος ο δρόμος, αλλά τέσσερα χρόνια μετά μας την εξήγγειλε ξανά την κάθετη σύνδεση, αφού ούτε μελέτες ώριμες για δημοπράτηση υπάρχουν, ούτε χρήματα για να δημοπρατηθεί το έργο. Και αν αυτό, είναι κάτι που θέλει πολύ δουλειά και πολλά χρήματα, ας πάμε και σε κάτι ανέξοδο: Ένα χωράφι με… καλαμπόκια στο Αγγελόκαστρο ζητούν εδώ και χρόνια το Επιμελητήριο και ο Δήμος Αγρινίου να παραχωρηθεί από το Υπερταμείο για να γίνει ένα Επιχειρηματικό Πάρκο και δυστυχώς ούτε αυτό…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Αιτωλοακαρνανία 
και τη Δυτική Ελλάδα στο ΑγρίνιοCulture.gr