Στο παρά ένα ο Διαμαντόπουλος «έσωσε» τη χρηματοδότηση για το βιολογικό των Οινιάδων

Πρόλαβε το τελεσίγραφο του ΥΠΕΣ ο Δήμος Μεσολογγίου
Δύο χρόνια σε εκκρεμότητα ήταν το έργο που ταυτόχρονα δίνει λύση στη διαχείριση των λυμάτων του Αιτωλικού

Το Υπ. Εσωτερικών, με έγγραφο που απέστειλε στους Δήμους εδώ και ένα μήνα, ζήτησε από τις νέες διοικήσεις των Δήμων να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτηση σημαντικών έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί. «…Ειδάλλως θα απενταχθούν από το Πρόγραμμα» αναφέρονταν χαρακτηριστικά στο έγγραφο, ενώ ενδεικτικό της αυστηρότητας του Υπουργείου είναι ότι έδινε προθεσμία μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου (χθες δηλαδή) να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Ο Δήμος Μεσολογγίου εκτελεί ήδη κάποια έργα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως η ανακατασκευή του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, ωστόσο σε εκκρεμότητα παρέμεινε επί μακρόν κατά τη θητεία του Κ. Λύρου το έργο «Επέκταση και Εκσυγχρονισμός ΕΕΛ Οινιάδων και Κατασκευή Καταθλιπτικού Αγωγού» προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο παρέμεινε σε εκκρεμότητα επί δύο περίπου χρόνια καθώς δεν ήταν έτοιμο για δημοπράτηση, αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και οι αδειοτοτήσεις. Ανάγκα όμως και οι θεοί πείθονται. Ο Δήμος Μεσολογγίου και η νέα Δημοτική Αρχή μετά το τελεσίγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών κινήθηκε γρήγορα και έτσι ο διαγωνισμός του έργου βγήκε χθες στον «αέρα» και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών προγραμματίστηκε για τις 12 Μαρτίου.

«Διορθώσαμε τις ελλείψεις ολοκληρώνοντας γρήγορα τις μελέτες» ανέφερε με νόημα ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται φυσικά για ένα κρίσιμο έργο από περιβαλλοντικής άποψης που θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Αιτωλικού και Οινιοαδών καθώς η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού των Οινιαδών συνδυάζεται με την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τα λύματα του Αιτωλικού στο βιολογικό καθαρισμό των Οινιαδών και έτσι θα δοθεί λύση και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, καθώς είναι γνωστό ότι ποτέ ο βιολογικός καθαρισμός του Αιτωλικού δεν λειτούργησε σύμφωνα με τις δέουσες προδιαγραφές.

Δημοπρατούνται και δύο αύλειοι χώροι

Παράλληλα ο Δήμος Μεσολογγίου δημοπρατεί επειγόντως λόγω του τελεσιγράφου του Υπουργείο και ένα ακόμη μικρότερο έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για τη «Βελτίωση αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων», με συνολικό προϋπολογισμό 203.500€ . Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών βελτίωσης της επιφάνειας του προαυλίου του 1 ου Γυμνασίου Μεσολογγίου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου με ασφαλτική στρώση και μέριμνα για την απορροή των ομβρίων. Περιλαμβάνονται επίσης μικροκατασκευές από σκυρόδεμα απαραίτητες για την αισθητική και τη λειτουργικότητα των χώρων καθώς και αθλητικές υποδομές.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Αιτωλοακαρνανία 
και τη Δυτική Ελλάδα στο ΑγρίνιοCulture.gr