Μπούγας : Ίδιες υποθέσεις σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι ανεξάρτητα από τις οργανικές των δικαστών

Για μια ακόμη φορά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να αποκαλύψει που θα είναι οι έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία στο νέο δικαστικό χάρτη. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση της Χριστίνας Σταρακά επιβεβαίωσε τη διατήρηση ως έχει του Εφετείου του Αγρίνιο υπογραμμίζοντας ότι η διατήρησή του “δεν ήταν στις προτάσεις των φορέων οι οποίοι γνωμοδότησαν για το δικαστικό χάρτη.”

Για τα Πρωτοδικεία όμως της Αιτωλοακαρνανίας σημείωσε με νόημα ότι “ανεξάρτητα πού θα συγκεντρωθούν οι οργανικές έδρες των δικαστών, θα εξακολουθήσουν και το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο να λειτουργούν ως πρωτοδικεία με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες που έχουν και σήμερα. Οι ίδιες υποθέσεις θα δικάζονται σε αυτά, στις ίδιες αίθουσες, από τους ίδιους δικηγόρους”.

“Πέραν των δύο πρωτοδικείων” πρόσθεσε ο Γ. Μπούγας “που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν –επαναλαμβάνω, έχοντας τις ίδιες υποθέσεις- εξετάζουμε τη δημιουργία περιφερειακών εδρών. Τι σημαίνει «περιφερειακή έδρα»; Ενώ σήμερα στα ειρηνοδικεία εκδικάζονται μόνο αστικές υποθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ, όπου δημιουργηθούν, δηλαδή στα ειρηνοδικεία τα οποία δεν θα καταργηθούν, περιφερειακές έδρες, εκεί θα εκδικάζονται υποθέσεις αστικές Μονομελούς Πρωτοδικείου και υποθέσεις ποινικές Μονομελούς Πλημμελειοδικείου”.

Αυτό σύμφωνα με το Γ. Μπούγας θα σημαίνει εγγύτερη, αμεσότερη και οικονομικότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τον πολίτη, διότι πολλαπλάσιες υποθέσεις του θα δικάζονται στον τόπο συμφερόντων του, στον τόπο κατοικίας του και δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνει στα κεντρικά Πρωτοδικεία.

“Προσπαθούμε” πρόσθεσε ο Γ. Μπούγας “με βάση τον εξορθολογισμό που κάνουμε για τη συγκέντρωση των δικαστών σε ένα κεντρικό Πρωτοδικείο ο προϊστάμενος να παραγγέλλει πρωτοδίκες να μεταβαίνουν όπου υπάρχει περιφερειακή έδρα για να δικάζουν τις υποθέσεις και μάλιστα με έναν τρόπο ίσης ή ίδιας περίπου κατανομής έτσι ώστε και οι δικαστές να διαχειρίζονται καλύτερα τον όγκο των δικογραφιών και βεβαίως να επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης”.

31 δικαστές και 79 δικαστικοί υπάλληλοι στην Αιτωλοακαρνανία 

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν σήμερα εφτά αυτοτελείς δικαστικοί σχηματισμοί. Πρόκειται για το Εφετείο Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο, το Πρωτοδικείο Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο, όπου υπηρετούν οκτώ δικαστές και είκοσι δύο δικαστικοί υπάλληλοι, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι, όπου υπηρετούν έξι δικαστές και δεκαπέντε δικαστικοί υπάλληλοι, το Ειρηνοδικείο Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο, όπου υπηρετούν επτά ειρηνοδίκες και δεκαπέντε δικαστικοί υπάλληλοι, το Ειρηνοδικείο Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι όπου υπηρετούν έξι δικαστές και δώδεκα δικαστικοί υπάλληλοι, το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου με έναν δικαστή και δέκα δικαστικούς υπαλλήλους και το Ειρηνοδικείο Βάλτου με τρεις δικαστές και πέντε δικαστικούς υπαλλήλους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή, στον πρώτο βαθμό σε πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία υπηρετούν 31 συνολικά δικαστές και 79 δικαστικοί υπάλληλοι.

Αναφέροντας αυτά τα στοιχείο ο Γ. Μπούγας σχολίασε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας “διαπιστώνεται λειτουργία μικρών δικαστηρίων και μια ανορθολογική κατανομή των υποθέσεων στον πρώτο βαθμό, καθώς οι ειρηνοδίκες οι οποίοι εμπλέκονται στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας είναι δικαστές απόφοιτοι της σχολής δικαστών και περιβάλλονται με τις ίδιες συνταγματικές εγγυήσεις, όπως και οι πρωτοδίκες. Δικάζουν, όμως, λιγότερες υποθέσεις σε σχέση με τους συναδέλφους τους, υποθέσεις υλικής αρμοδιότητας μέχρι 20.000 ευρώ. Μάλιστα, συμβαίνει και το εξής παράδοξο: Μια υπόθεση που δικάζεται με το ίδιο ουσιαστικό δίκαιο και την ίδια δικονομία να δικάζεται σε διπλανή Αίθουσα όταν υπερβαίνει τις 20.000 και σε άλλη αίθουσα ή στο διπλανό κτήριο όταν είναι κάτω από 20.000. Αυτό προκαλεί παθογένειες στην απονομή δικαιοσύνης του πρώτου βαθμού και ανορθολογισμό, όπως σας είπα, στην κατανομή των υποθέσεων. Επιδιώκουμε, λοιπόν, όλα αυτά να αρθούν με τον δικαστικό χάρτη που σε λίγες μέρες θα ανέβει σε διαβούλευση”.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr