Συστέγαση με δημοτικά η λύση για τα νηπιαγωγεία – μαγαζιά στο Αγρίνιο

Σε αδιέξοδο η σχολική στέγη, λόγω έλλειψης χώρων ιδίως στο κέντρο του αστικού ιστού του Αγρινίου

Με δυσεπίλυτο γρίφο μοιάζει η δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων στο δήμο Αγρινίου. Το διαπιστωμένο εδώ και καιρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά νηπιαγωγεία στην πόλη – και όχι μόνο- ο δήμος Αγρινίου προσπαθεί να το αντιμετωπίσει μετακινήσεις σχολείων. Και αυτό γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού της πόλης δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, αλλά ούτε καν και ιδιωτικά ακίνητα με τις κατάλληλες προδιαγραφές για μίσθωση.

Το θέμα της σχολικής στέγης έφερε στην ειδική συνεδρίαση για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου εκτιμώντας ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί όσο θα έπρεπε με το πρόβλημα, με αποτέλεσμα το Αγρίνιο να στερείται νηπιαγωγείων και να υπάρχουν απλώς μαγαζιά που έγιναν νηπιαγωγεία. Μάλιστα ο Τίμος Παπανικολάου ανέφερε περίπτωση του νηπιαγωγείου στο Καινούργιο όπου μετά από σχετικές καταγγελίες που έγιναν, το υγειονομικό κατέγραψε τις ελλείψεις που υπάρχουν. Ο Τ. Παπανικολάου εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή μόνο φραστικά επικαλείται την έλλειψη κονδυλίων, αλλά επί της ουσίας στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που υποχρηματοδοτεί την παιδεία.

Απαντώντας ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις, ωστόσο σημείωσε ότι η κατάσταση συνεχώς διορθώνεται και βελτιώνεται μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του δήμου. Ωστόσο αντέτεινε πως ο δήμος Αγρινίου έχει να επιδείξει ένα μεγάλο πρόγραμμα συντηρήσεων σχολικών κτιρίων, αλλά και την κατασκευή του νέου κτιρίου για το 7ο Γυμνάσιο.

Νηπιαγωγεία – μαγαζιά

Όπως εξήγησε ο ίδιος δεν υπήρχαν προβλέψεις από προηγούμενες δημοτικές αρχές για δέσμευση οικοπέδων στο κέντρο του Αγρινίου, ενώ το πρόβλημα της σχολικής στέγης έχει επιτείνει η δίχρονη προσχολική αγωγή, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ήρθε τη στιγμή που εμείς συντηρούσαμε τους παιδικούς σταθμούς και μείωσε στο μισό τα παιδιά των παιδικών σταθμών, ενώ διπλασίασε τους μαθητές στα νηπιαγωγεία». «Ψάχνουμε να βρούμε χώρους για νηπιαγωγεία, ειδικά στο κέντρο, αλλά δεν υπάρχουν χώροι και δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που έρχεται από παθογένειες πολλών ετών, οι οποίες δημιούργησαν το ίδιο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Τα νηπιαγωγεία όμως τα βρήκαμε σε μαγαζιά, όπως τα βρήκε και ο Πελετίδης στην Πάτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.

Η περίπτωση του οικοπέδου της ΓΑΙΑΟΣΕ

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγρινίου τα δεσμευμένα οικόπεδα, που υπάρχουν, βρίσκονται στις περιοχές της επέκτασης του σχεδίου πόλης ενώ ο δήμος στην προσπάθειά του να αναζητήσει χώρους έχει απευθυνθεί ακόμα και στη ΓΑΙΑΟΣΕ, που διαθέτει οικόπεδο στην περιοχή του 2ου Γυμνασίου, ωστόσο όπως εξήγησε η περιουσία της εταιρείας έχει περάσει στο Υπερταμείο και έτσι ζητείται αντίτιμο ή υψηλό μίσθωμα για την παραχώρηση του χώρου.
Εντωμεταξύ το πρόβλημα που σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Δήμου Αγρινίου είναι η αρχική τουλάχιστον απροθυμία γονέων να εγγράψουν τα παιδιά του σε νηπιαγωγεία στην περίμετρο της πόλης. Αυτό είχε παρατηρηθεί με την περίπτωση του 23ου Νηπιαγωγείου, όπου όμως μετά από μερικά χρόνια λειτουργία το νέο κτίριο «κέρδισε» τους γονείς.

Συστέγαση με δημοτικά σχολεία

Τουλάχιστον ένα μέρος της λύσης, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαναστασίου, θα έρθει μέσα από τη συστέγαση δημοτικών σχολείων με νηπιαγωγεία, που θα δρομολογηθεί τα επόμενα χρόνια. Ένα τέτοιο παράδειγμα έφερε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παιδείας Χρήστος Ζαρκαβέλης κάνοντας λόγο για επικείμενη μεταφορά του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου και του Ειδικού Εργαστηριακού Κέντρου σε νέο χώρο, όπως και το 17ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

Τέλος ο αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης ανέφερε στην παρούσα φάση οι Σχολικές Επιτροπές έχουν καταφέρει μετά τη ρύθμιση που έγινε να μην έχουν οφειλές σε νερό, ρεύμα κτλ, ενώ με τα έργα των ενεργειακών αναβαθμίσεων που γίνονται και θα γίνουν και στο μέλλον θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών, έτσι ώστε να διατεθούν περισσότεροι πόροι για τις συντηρήσεις των σχολείων. Στον τομέα αυτό ο Χρήστος Ζαρκαβέλης θύμισε την μεγάλη παρέμβαση που έγινε στους αύλειους χώρους πολλών σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή εργολαβία ύψους 700.000 ευρώ για τη μόνωση και στεγανοποίηση διαφορών σχολικών κτιρίων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr