Ζαμπάρας και Σδούκου συμφώνησαν με την ιδέα Φαρμάκη, αλλά η Ενεργειακή Κοινότητα περιμένει τον «Απόλλων»

Ζαμπάρας και Σδούκου δικαιώνοντας την ιδέα Φαρμάκη τσακώθηκαν για την προτεραιότητα στον ηλεκτρικό χώρο

Είχε ιδιαίτερο ο τσακωμός στη Βουλή ανάμεσα στο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτο Ζαμπάρα και Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ήταν σαν να τσακώνονταν ποιος θα δικαιώσει περισσότερο το project των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και ενώ και οι δύο μίλησαν θετικά έως και επαινετικά για το μεγαλεπίβολο σχέδιο που ξεκίνησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης με τη σύμπραξη της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ κατάφεραν να διαφωνήσουν.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προτεραιοποιεί άλλα έργα μεγάλων ιδιωτών και όχι τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να λύσουν ένα οξύ ζήτημα και για τους ΤΟΕΒ που είναι υπερχρεωμένοι και για τις ΔΕΥΑ που είναι υπερχρεωμένες και για τα ευάλωτα νοικοκυριά των Δήμων που αυτή τη στιγμή απειλούνται από την ενεργειακή φτώχεια.
«Έχουμε έναν περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο και πολύ μεγάλη ζήτηση σε έργα ΑΠΕ. Και πρέπει αυτόν τον περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο να τον μοιράσουμε με έναν δίκαιο τρόπο» είπε από την πλευρά της η Αλ. Σδούκου και επανέλαβε ότι το έργο της δυτικής Ελλάδας θα φτιαχτεί ουσιαστικά μέσα από το Πρόγραμμα «Απόλλων».

Το σημείο κλειδί, σύμφωνα με τη Αλ. Σδούκου, είναι ότι δεν χρειάζεται αυτές οι ενεργειακές κοινότητες να ωριμάσουν και να αδειοδοτήσουν ένα έργο τους από το μηδέν περιμένοντας στη σειρά για να πάρουν όρους σύνδεσης. «Ερχόμαστε, λοιπόν, από ένα pull έργων τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Είναι έτοιμα να κατασκευαστούν. Δεν μιλάμε για κάτι που είναι σε ορίζοντα ετών. Μιλάμε, λοιπόν, για έργα τα οποία είναι έτοιμα να κατασκευαστούν και το μόνο που τους λείπει είναι ένας διαγωνισμός για να συμμετάσχουν, για να κλειδώσουν την τιμή αποζημίωσης» είπε η υφυπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε ότι προχωρώντας σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία και θα υλοποιηθούν 13 μεγάλα έργα με τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, έτσι ώστε όλες οι περιφέρειες της χώρας να μειώσουν εν τέλει το ενεργειακό τους κόστος.

Χρονοδιάγραμμα πάντως για όλα αυτά η Αλ. Σδούκου δεν έδωσε και έτσι ο φόβος είναι μήπως τον περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο τον προλάβουν άλλοι. To βέβαιο είναι ότι αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε η κυβέρνηση να το θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα, αν δεν είχε άλλες όπως ο γάμος των ομοφύλων…

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr