Στους φτωχότερους της Ευρώπης η Δυτική Ελλάδα

Στο 49% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Δυτική Ελλάδα

Κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ, ήταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην της Αττικής, το 2022 με το Βόρειο Αιγαίο να καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η έρευνα της Eurostat επιβεβαιώνει αρχικά τη μεγάλη ανισότητα στην Ελλάδα ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των Περιφερειών. Ειδικότερα για τις ελληνικές περιφέρειες, μετά το Βόρειο Αιγαίο η Eurostat καταγράφει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Ήπειρο (και οι δύο με 47% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Κρήτη (56%), τα Ιόνια Νησιά (57%), η Πελοπόννησος (59%), η Δυτική Μακεδονία (60%), το Νότιο Αιγαίο (67%), η Στερεά Ελλάδα (72%) και η Αττική (90%).

Δυτική Ελλάδα: 9η στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, παραμένει κολλημένη κοντά στις τελευταίες θέσεις όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι το 2022, χρονιά ανάκαμψης από την πανδημία, κατάφερε να αυξήσει κατά 4,8% το παραγόμενο ακαθάριστο προϊόν της βελτιώνοντας μάλιστα τη θέση της σε εγχώριο επίπεδο καθώς πλέον είναι έβδομη μεταξύ των ελληνικών περιφερειών.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της Δυτικής Ελλάδας σε τρέχουσες τιμές αγοράς ανέβηκε στα 9 δισ. ευρώ το 2022 από 8 δισ. ευρώ το 2021. Ωστόσο σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στην 9η θέση μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών πιάνοντας το 49% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και ξεπερνώντας μόνο τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (41%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ηπείρου (47%).

Με επιδοτούμενη εργασία δεν έρχεται βελτίωση

Έτσι οι κάτοικοί της Δυτικής Ελλάδας συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο φτωχών σε παραγόμενο εισόδημα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα σημειώνεται σημαντική μείωση της ανεργίας. Ωστόσο αυτή η μείωση της ανεργίας δεν συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων, αφού ως επί το πλείστον γίνεται μέσω επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και λιγότερο μέσω δημιουργίας νέων καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Πέραν τούτου σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδα που ξεπερνούν το 50% του μέσου ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Δυτική Ελλάδα υστερεί στο γεγονός ότι δεν έχει ικανοποιητική εισροή χρήματος από τον τουρισμό, καθώς κατέχει ένα πολύ μικρό κομμάτι της «πίτας» των τουριστικών εσόδων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 3% του περιφερειακού ΑΕΠ το 2022 προέρχεται από τον τουρισμό. Την ίδια ώρα πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως ο τομέας της αγροδιατροφής, που παραμένει η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγάλο εξαγωγικό προσανατολισμό σε βαθμό, που θα έφερνε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr