Νέα προσπάθεια για τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας

Κάμπτονται οι αντιδράσεις του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας

Μια νέα προσπάθεια φέρνει η νέα αυτοδιοικητική περίοδος, προκειμένου να συσταθεί και λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, ο «Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α) Αιτωλοακαρνανίας», που παραμένει στα χαρτιά περίπου πεντέμισι χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου!

Ως γνωστόν ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας τα προηγούμενα χρόνια αντιδρούσε στο όλο εγχείρημα καθώς αρχικά είχε επιλέξει τη συνδιαχείριση με τους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου. «Πατώντας» σε διάταξη που έδινε τη δυνατότητα να συμμετέχουν Δήμοι, που ανήκουν σε Περιφερειακές Ενότητες όμορων Περιφερειών, ήθελε να συμμετάσχει στον φορέα των Ιονίων Νήσων. Έτσι ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία έμεινε στη… θεωρία, καθώς ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αρνούνταν να εγκρίνει τη συστατική του πράξη, κάτι που είχαν πράξει όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι της περιοχής.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εσχάτως ζήτησε από τους δήμους της περιοχής, λόγω της αλλαγής των δημοτικών αρχών μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και από τη στιγμή που δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασης του ενιαίου ΦΟΔΣΑ στην Αιτωλοακαρνανία να εγκρίνουν εκ νέου τη συστατική του πράξη. Στο μεταξύ οι αντιδράσεις του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας φαίνεται ότι εκάμφθησαν, αφ’ενός μετά την εκλογή του Θανάση Κασόλα στη δημαρχία και την εκλογή ενός νέου δημοτικού συμβουλίου, αφ’ ετέρου λόγω του ότι είναι πολύ πιθανό ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα να έρθει νομοθετική ρύθμιση, που θα υποχρεώνει στη σύσταση ενός φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο οι ΦΟΔΣΑ συστήνονται ανά Περιφέρεια με ορισμένες εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Ελλάδα, όπου υπάρχει ένας φορέας ανά νόμο. Στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο, επειδή ο φορέας δεν συστάθηκε ποτέ, οι υπάρχοντες Σύνδεσμοι Διαχείρισης των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, που εποπτεύονται αντιστοίχως από τους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ακτίου – Βόνιτσας συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η εκπροσώπηση των Δήμων

Ήδη η συστατική πράξη του ενιαίου ΦΟΔΣΑ εγκρίθηκε από ορισμένα Δημοτικά Συμβούλια, όπως αυτό του Αγρινίου, του Μεσολογγίου και του Θέρμου, και σύντομα αναμένεται και η έγκριση από τα υπόλοιπα, παράλληλα με την επιλογή εκπροσώπων των Δήμων στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση ΦΟΔΣΑ. Η εκπροσώπηση των Δήμων είναι αναλογική με το πληθυσμό και έτσι ο Δήμος Αγρινίου θα έχει τρεις αντιπροσώπους, όπως και ο Δήμο Μεσολογγίου, οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Ακτίου Βόνιτσας, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου από δύο αντιπροσώπους και έναν ο Δήμος Θέρμου.
Τo Δήμο Αγρινίου αποφασίστηκε ήδη να εκπροσωπήσουν στο ενιαίο φορέα ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου και ο Κ. Καλαντζής από την πλευρά της πλειοψηφίας και ο Δ. Τραπεζιώτης από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αντίστοιχα από το Δήμο Μεσολογγίου στο ΔΣ το ενιαίου ΦΟΔΣΑ θα συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Σπ. Διαμαντόπουλος και ο Ν. Παπανικολάου από την πλειοψηφία και ο πρώην δήμαρχος Κ. Λύρος από την αντιπολίτευση.
Όταν συγκροτηθεί ο φορέας καθώς παράλληλα εκκρεμεί η καταγραφή των στοιχείων του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου και συσταθεί ο φορέας, θα ακολουθήσει η συγκρότηση του ΔΣ σε Σώμα για την ανάδειξη του Προέδρου, όπου πιθανότατα εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου θα είναι αυτός καθώς έδρα του φορέα έχει οριστεί το Αγρίνιο.

Τα ανοικτά «μέτωπα» στη διαχείριση των απορριμμάτων

Την ίδια ώρα τα πλέον επείγοντα θέματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία έχουν να κάνουν με την πολυετή καθυστέρηση στην κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ Στράτου και Ναυπάκτου. Η διαδικασία της δημοπράτησης αυτών των έργων έχει «κολλήσει» σε αλλεπάλληλες προσφυγές στο ΣτΕ και ήδη το έργο του ΧΥΤΑ Στράτου βρίσκεται σε φάση επαναδημοπράτησης, ενώ το αντίστοιχο έργο της Ναυπάκτου σε τρίτη (!) προσπάθεια δημοπράτησης. Σε εκκρεμότητα επίσης βρίσκονται τα έργα επέκτασής στους ΧΥΤΑ Πάλαιρου και Στράτου, που σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές Αγρινίου και Ακτίου – Βόνιτσας βρίσκονται κοντά στο όριο κορεσμού.
Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες και τις καθυστερήσεις και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει προωθηθεί η ανακύκλωση, όλους τους Δήμους της χώρας τους πρόλαβε το τέλος ταφής απορριμμάτων, που σε πρώτη φάση θα τους στερήσει πόρους, αν δεν δικαιωθούν από του ΣτΕ στην προσφυγή τους για την παρακράτηση των πόρων, ενώ αργότερα δεν αποκλείεται το τέλος αυτό να περάσει στους πολίτες μέσω αυξήσεων στα τέλη καθαριότητας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr