Ούτε λεφτά, ούτε ενεργειακές κοινότητες, μοιραία η αύξηση στις ΔΕΥΑ

Ένα πράγμα που μας εντυπωσίασε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για τα ομολογουμένως πολύ αυξημένα τέλη της ΔΕΥΑ είναι το γεγονός ότι τόσο η πλευρά της δημοτικής αρχής όσο και η πλευρά της αντιπολίτευσης, ξέχασαν να αναφερθούν στο ζήτημα της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Αγρινίου.

Η ενεργειακή κοινότητα ξεκίνησε να στήνεται το 2021 λίγο πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση. Αλλά δεν έχει προχωρήσει, γιατί ενώ μιλάμε εδώ και πολλά χρόνια για την πράσινη μετάβαση δεν έχουμε ηλεκτρικό χώρο στα δίκτυα για να αντέξουν τις πολλές νέες επενδύσεις που «τρέχουν». Πολύ σωστή βεβαίως είναι η συζήτηση για τα παρακρατηθέντα στην Αυτοδιοίκηση, όμως το ενεργειακό ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί χωρίς να ανοίξει η Κυβέρνηση την «κάνουλα» της χρηματοδότησης προς τους Δήμους.

Θα αρκούσε η «κάνουλα» στον ηλεκτρικό χώρο. Αν ο νόμος απαγορεύει την επιδότηση της ΔΕΥΑ, δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τις ενεργειακές κοινότητες και μάλιστα δημοσίου συμφέροντος… Γιατί, ο Δήμος Αγρινίου, όπως έχει πει και ο Δήμαρχος με βάσει τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, όσο καθυστερεί η ενεργειακή κοινότητα να λάβει σάρκα και οστά χάνει 13.000 ευρώ την ημέρα! Η «κάνουλα» όμως στον ηλεκτρικό χώρο δεν άνοιξε για τους Δήμους και μέχρι τώρα φαίνεται πως είναι διαθέσιμη κατά βάση μόνο για τους μεγάλους «παίχτες» στην ενέργεια. Κατά της ιδιωτικής οικονομίας δεν είμαστε, όταν όμως ούτε και σε καθεστώς κρίσης δόθηκε προτεραιότητα σε δημόσιες και μη κερδοσκοπικές επενδύσεις, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα γίνει…

Έστω και αν μας πρόλαβε η ενεργειακή κρίση και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε αυξημένα τέλη στο νερό, αν επιτέλους προχωρήσουν οι ενεργειακές κοινότητες των Δήμων θα μπορούμε πιθανότατα σε λίγο να μιλάμε για μειώσεις. Θα προχωρήσουν όμως; Γιατί αν δεν προχωρήσουν οι αυξήσεις θα μείνουν για πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr