Mειώθηκαν το 2023 οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου

Ο Economist…
Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να κυκλοφορεί με τον Economist … παραμάσχαλα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα όσο τα περιγράφουν οι αγγλοσάξονες!

Ο κ. Κώστας Σημίτης
Πριν από λίγους μήνες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης – που συνήθως δεν τον στεναχωρεί πρωθυπουργό! – είχε τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αμφισβητώντας το παραγωγικό υπόδειγμα, για το οποίο … αυτοθαυμαζόταν η κυβέρνηση. Είχε πεί μάλιστα – αν θυμάμαι καλά – πως η ανάπτυξη βασιζόταν στον τουρισμό και στα ακίνητα.

Μείωση
Ε, λοιπόν, ήλθε η Eurobank προχθές να επιβεβαιώσει την απαισιοδοξία του κ. Σημίτη, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% στη διάρκεια του 2023 – για πρώτη φορά μετά από το 2020! Δηλαδή με απλά λόγια – έλεγαν στη δεκαετία του 1950 – «δεν δημιουργούνται φουγάρα», εννοώντας ότι δεν χτίζονται εργοστάσια!

Ιδιωτική κατανάλωση
Και μπορεί η ελληνική οικονομία πέρυσι να αναπτύχθηκε περισσότερο από την ευρωπαϊκή και εφέτος να κινηθεί επίσης σε καλύτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά επί της ουσίας η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. Είναι το ίδιο μοντέλο που χρεοκόπησε το 2009. Το αντιλαμβάνεστε υποθέτω το αδιέξοδο…

Εξαγωγές
Και να συμπληρώσω ακόμη ότι το γεγονός ότι η ευρωζώνη θα έχει – εάν έχει… – ασθενική ανάπτυξη εφέτος, θα «χτυπήσει» πάνω στις ελληνικές εξαγωγές. Οι οποίες πέρυσι μόλις και μετά βίας κατόρθωσαν να έχουν θετικό πρόσημο….

πηγή : ot.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr