«SOS» από τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας

Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες η κτηνοτροφία: Νέα ΚΑΠ, κόστος παραγωγής και φόροι τα μεγαλύτερα προβλήματα
Σπ. Σερακιώτης: Μειώνονται οι επιδοτήσεις, αλλά δεν μειώνεται αντίστοιχα ο ΕΛΓΑ ή ο ΕΦΚΑ

Οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα στενάζουν κάτω από το βάρος του κόστους παραγωγής και των επιπτώσεων από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Οι απαντήσεις που πήραν μέχρι από τώρα από την κυβέρνηση και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό συνολικά για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, δεν τους ικανοποιούν καθώς εκτιμούν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο επάγγελμά τους παραμένουν δύσκολες και «διώχνουν» όλο και περισσότερους παραγωγούς από το επάγγελμα.

Ο πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Ο Αχελώος», Σπύρος Σερακιώτης, από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr δεν κρύβει την απογοήτευσή για την εώς τώρα αντίδραση της κυβέρνησης στα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των αγροτών.

«Δυστυχώς δεν μας ακούει κανείς, είναι λες και μιλάμε ξένη γλώσσα» λέει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί ουσιαστικά οι εξελίξεις που επέφερε η νέα ΚΑΠ βγάζει εκτός οικονομικούς προγραμματισμού τους παραγωγούς. «Έχουμε χρεωθεί για την παραγωγή μας, τις εγκαταστάσεις μας και τον εξοπλισμό μας έως και 20 χρόνια και τώρα με τη νέα ΚΑΠ χάνουμε έως και 50% των δικαιωμάτων μας. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, το ρεύμα και τόσο άλλα κόστη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν μειώθηκαν αντίστοιχα όμως ο ΕΦΚΑ και ο ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς» λέει χαρακτηριστικά ο Σπύρος Σερακιώτης και τονίζει ότι πρέπει να καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα και να γίνεται ίση και δίκαιη κατανομή για όλους τους παραγωγούς.

Ιδιαίτερα παράπονα έχουν με τον ΕΛΓΑ οι κτηνοτρόφοι και στην Αιτωλοακαρνανία. «Εμείς ζητάμε αυτό που πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ να έρχεται πίσω. Στην Αιτωλοακαρνανία ιδιαίτερα είναι ζήτημα αν έρχεται πίσω το 30% όσων πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις ασε άλλους νομούς, που οι πληρωμές του ΕΛΓΑ ξεπερνούν το 100% όσων πληρώνουν οι παραγωγοί. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις ασθενειών, όπως η αγαλαξία στα ζώα, που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ» λέει χαρακτηριστικά ο Σπ. Σερακιώτης.

Αναφορικά με τη ρευστότητα των παραγωγών ο Σπ. Σερακιώτης επισημαίνει ότι οι πρέπει να δοθούν όλες οι συνδεδεμένες τώρα και όχι μέχρι το Πάσχα, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν. Στο κάμπο των Οινιαδών, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα που είναι παρατημένα, λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής. Παράλληλα, όμως εξηγεί ότι πρέπει να αυξηθούν κιόλας. «Η συνεδεμένη στο πρόβατο δεν μπορεί να είναι 12 ευρώ, έπρεπε να είναι τουλάχιστον 25 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά κάνει ο Σπύρος Σερακιώτης στα προγράμματα για τους νέους αγρότες και τις αυτόχθονες φυλές.«Από τη μια μας λέει το κράτος πως θέλει να ενισχύσει τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους και από την άλλη αδιαφορεί. Γιατί στις αυτόχθονες φυλές, για παράδειγμα, έχει πάει και έχει δώσει παράταση στους παλιούς, με αποτέλεσμα νέοι παραγωγοί με 4-5 έτη απασχόλησης, να μη μπορούν να επωφεληθούν» λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους νέους αγρότες, όπου νέοι παραγωγοί δεν μπορούν να επωφεληθούν επειδή ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους και έκοψαν τιμολόγια πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Τέλος για τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Ο Αχελώος» μεγάλη σημασία έχουν οι έλεγχοι στην αγορά που… δεν γίνονται. «Δεν είναι δυνατόν οι ελιές Μεσολογγίου, που πέρυσι έφυγαν με 50 λεπτά να πωλούνται σε σούπερ – μάρκετ στη Θεσσαλονίκη με 5,70 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως αν γίνονταν έλεγχοι στην αγορά και μειώνονταν το κόστος για τους παραγωγούς θα μπορούσε και ο καταναλωτής να αγοράζει φθηνά και ο παραγωγός έχει το κέρδος που θα το κρατήσει στο επάγγελμα και δεν θα τον κάνει έρμαιο στους μεσάζοντες.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr