Λεπενού: Αφού πλήρωσαν, αθωώθηκαν οι κτηνοτρόφοι

Όπως και στο πρώτο βαθμό για δεκάδες κτηνοτρόφους από τη Λεπενού, που κατηγορήθηκαν για ψευδείς δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου, έτσι και σε δεύτερο βαθμό ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της για κάποιους ακόμη κτηνοτρόφους για τους οποίους δεν υπήρξε αθωωτική απόφαση πρωτοδίκως.

Η διένεξη κτηνοτρόφων και ΟΠΕΚΕΠΕ έληξε, αφού οι κτηνοτρόφοι πλήρωσαν είτε άμεσα, είτε μέσω ρύθμισης, είτε μέσω συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις, τα ποσά που είχαν καταλογιστεί ότι έλαβαν εξαιτίας της απόκλισης ανάμεσα στο δηλωθέν ζωικό κεφάλαιο και το πραγματικό που προέκυψε από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ τον Ιανουάριο του 2017.

Η αθωωτική απόφαση για τους κτηνοτρόφους, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, προέκυψε βάσει του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ότι το αξιόποινο της πράξης εξαλείφεται, αν ο υπαίτιος ικανοποιήσει τον ζημιωθέντα. Η αθώωση λοιπόν για την πλημμεληματικού χαρακτήρα απάτη σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί του προκειμένου, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε τίποτα μεμπτό και κολάσιμο. Τουναντίον, αφού αυτή προέκυψε μετά από την επιστροφή των χρημάτων…

Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο, όταν αποκαλύφθηκε μετά τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2017, καθώς οι έλεγχοι αυτοί αποκάλυψαν περί τους 200 παραβάτες – παραγωγούς βοοειδών και μεγάλες αποκλίσεις στις δηλώσεις των κτηνοτρόφων σε σχέση με την πραγματικότητα, αποκλίσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 50% και το 60%.

Υπενθυμίζεται ότι η σκανδαλώδης υπόθεση της Λεπενούς, εκτός από το μεγάλο θόρυβο που είχε προκαλέσει στην τοπική κοινωνία, είχε απασχολήσει και την Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να εκτιμά, προκειμένου να αιτιολογήσει την παραπομπή της «υπόθεσης Λεπενού» στη Δικαιοσύνη, ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των αρχών και παραβίασης των σχετικών Κοινοτικών κανονισμών».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr