Εκτροπή του Αχελώου «έδειξε» ο Σκυλακάκης

Θ. Σκυλακάκης: Όλα τα μοντέλα δείχνουν σημαντική επιδείνωση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας στο μέλλον
Μ. Ζαμπάρας: Καμία σχέση με τις φυσικές καταστροφές οι Ολλανδοί – Αντιεπιστημονική η εκτροπή του Αχελώου

Ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου δεν έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας στη βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Ζαμπάρα. Ωστόσο τα όσα είπε κλείνουν προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης του έργου.

Με αφορμή τα υπό διαβούλευση Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των Ποταμών, τα οποία προβλέπουν την μερική εκτροπή του Αχελώου ο Μίλτος Ζαμπάρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα φαραωνικό έργο με αντιεπιστημονική και αντικοινωνική προσέγγιση. Σχολίασε μάλιστα με αρνητικό τρόπο και τη σχετική υπόδειξη του master plan για τη Θεσσαλία που καταρτίστηκε από την ολλανδική εταιρεία HVA μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία εμπορική εταιρεία και όχι επιστημονική εταιρεία, που δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θ.Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο «Daniel», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, ελάχιστα βοήθησε στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, εξηγώντας πως όταν πέφτει πολύ νερό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνεται ικανότητα του εδάφους να απορροφήσει το νερό, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήγει στη θάλασσα. Όλα τα μοντέλα, πρόσθεσε ο Θ. Σκυλακάκης δείχνουν σημαντική επιδείνωση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας στο μέλλον, καθώς επίσης προβλέπουν πιο βίαιες πλημμύρες και ερημοποίηση. Οι λογαριασμοί που κάνουμε, αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτων, είναι ήδη ανεπαρκής, εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε πως η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με κυρίαρχα τα επιστημονικά κριτήρια και τη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων. Τόνισε μάλιστα πώς επειδή τα κόστη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι δυσθεώρητα για τον προϋπολογισμό, είναι ανάγκη ο διάλογος αυτός να καταλήξει σε μέτρα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα.

Ο Θ. Σκυλακάκης βέβαια δεν είπε ένα ξεκάθαρο «ναι» στην εκτροπή του Αχελώου, όμως όλα δείχνουν από την ανάλυση που έκανε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση θα κατευθυνθεί αργά ή γρήγορα προς αυτή την επιλογή. Το αν βέβαια αυτό θα γίνει και πράξη, καθώς το έργο έχει ακυρωθεί πολλές φορές από το ΣτΕ,φυσικά κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στο μέλλον.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr