Αμετάβλητες οι αντικειμενικές αξίες στην Αιτωλοακαρνανία

Άκυρο στους Δήμους: Το ΥΠΟΙΚ απέρριψε τα αιτήματα των Δήμων για «κούρεμα» και έτσι παραμένουν αμετάβλητοι οι φόροι των ακινήτων τουλάχιστον μέχρι το 2025

Αμετάβλητες θα παραμείνουν – επί του παρόντος τουλάχιστον – οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς τα αιτήματα των Δήμων της περιοχής για μείωση των αντικειμενικών αξιών που εφάρμοσε το 2022 η κυβέρνηση, όπως και των περισσοτέρων Δήμων της χώρας, δεν έγιναν δεκτά από το Υπουργείο Οικονομικών. Στους δήμους αυτούς περιλαμβάνεται και ο μεγαλύτερος της χώρας, αυτός της Αθήνας ο οποίος έσυρε πρώτος τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών.

Η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών που εξέτασε τα αιτήματα περίπου 170 Δήμων σε όλη τη χώρα δικαίωσε τελικά μόνο 12, κρίνοντας ότι μόνο αυτά ήταν στοιχειοθετημένα. Πρόκειται για κάποιους Δήμους της Αττικής  (Χαλάνδι, Γλυφάδα, Πειραιάς) και κάποιους νησιωτικούς Δήμους (Ιθάκη, Καρπάθος, Σύμη, Ρόδος και Λέρος).

Υπενθυμίζεται ότι οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας είχαν ζητήσει μεγάλες μειώσεις από 20% έως και 50% στις τιμές των αντικειμενικών αξιών. Ο Δήμος Αγρινίου, για παράδειγμα, είχε ζητήσει μείωση 30% για Δημοτικές Ενότητες στην περιφέρεια του Δήμου και 20% για τις επεκτάσεις της πόλης του Αγρινίου. Ο Δήμος Μεσολογγίου είχε ζητήσει μείωση 30% σε όλο το εύρος του Δήμου, ενώ ο Δήμος Ξηρομέρου πρότεινε μείωση 50%.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τα αιτήματα των Δήμων δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένα. Στα υπομνήματά τους οι περισσότεροι δήμοι σημειώναν ότι η εξομοίωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων με την αγοραία τους αξία, καθώς και η συσχέτισή τους ως περιουσιακό κριτήριο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει σημαντικές παρενέργειες κυρίως σε ομάδες ευάλωτων πολιτών, καθώς τους εξαιρεί από την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα (στέγασης, αλληλεγγύης, θέρμανσης κλπ.), από την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την ελάχιστη έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ.

Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης στο επιχείρημα αυτό ήταν ότι αριθμός των επιδοματούχων είχε αργήσει να μειώνεται από το 2021, πριν δηλαδή θεσπιστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, λόγω της βελτίωσης της οικονομίας της χώρας μας, με ανάπτυξη του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Οι αντικειμενικές «έφαγαν» τη μισή μείωση του ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η ακίνητη περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων (φυσικών και νομικών προσώπων) το 2022 με την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων πολλών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, αυξήθηκε κατά περίπου ένα δισ. ευρώ καθώς αποτιμήθηκε κοντά στα 7 δισ. ευρώ.

Έτσι το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώιθηκε στην Αιτωλοακαρνανία έφτασε τα 21,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς τελικά να μειωθεί αναλογικά με τη μείωση του φόρου, στην οποία είχε προχωρήσει συνολικά η κυβέρνηση. Οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Αιτωλοακαρνανία επί της ουσίας «απορρόφησαν» περίπου από την μισή μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Στον «πάγο» μέχρι το 2025 οι τιμές

Πλέον από τη στιγμή που δεν αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν αμετάβλητοι και οι φόροι επί των ακινήτων, με βασικότερο όλων τον ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα μπουν στον «πάγο» τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2025, ενώ μετατίθεται στο αόριστο μέλλον η ενεργοποίηση του συστήματος της αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης στις εμπορικές αξίες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην «πειράξει» τις αντικειμενικές αξίες παρότι σε πολλές εμπορικές περιοχές τα συμβόλαια γίνονται σε πολλαπλάσιες των αντικειμενικών τιμές, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται στο «στήσιμο» του νέου πληροφοριακού συστήματος στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι τάσεις αλλά και τα δεδομένα της αγοράς των ακινήτων και οι αντικειμενικές θα εξισώνονται αυτόματα με τις πραγματικές τιμές.

Έτσι εντός του 2025, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Με την εκτίμηση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ακινήτων να δείχνει προς νέες αυξήσεις για πολλές περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr