Αγοραστική δύναμη Βαλκανίων και τιμές Ευρώπης

Το Οικονομικών (Χατζηδάκης) ας παραπονεθεί στο Ανάπτυξης (Σκρέκα)

Στενοχωρήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Γιατί η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία μέτρησε το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ως προς την αγοραστική δύναμη ως το προτελευταίο της Ευρώπης. Περνάμε μόνο τους Βούλγαρους, αφού έγινε πλέον εφικτό να έχουμε μισθούς Βουλγαρίας… Και στεναχωρήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν μπορεί να είναι στη Eurostat κάποιος Συριζαίος που να θέλει να παραποιήσει τα στοιχεία ή να συκοφαντήσει τη χώρα.

Έτσι λοιπόν για να αμβλύνει τις εντυπώσεις έσπευσε να μας διευκρινίσει ότι το πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ για το 2023 εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίδοση 2,5% (από 18.690 ευρώ το 2022 σε 19.150 ευρώ το 2023 σε σταθερές τιμές 2010). Συνολικά, την περίοδο 2019- 2023 το πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,1% έναντι 1%).

Το πρόβλημα δεν είναι στα νούμερα. Και τα νούμερα της Eurostat και του ΥΠΟΙΚ είναι σωστά. Το πρόβλημα είναι η ακρίβεια, είναι ο πληθωρισμός. Γιατί, π.χ. το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της Ελλάδας ήταν στο 3,2%, ενώ στην ευρωζώνη 2,6%. Επομένως, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκφράσει την στεναχώρια του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι το αρμόδιο για την αγορά, την ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των μέτρων του κρίνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr