Ελιά Καλαμών: Νόμιμη η απόφαση Γεωργαντά για το ΣτΕ- Δικαίωση για τους παραγωγούς εκτός Μεσσηνίας

Δικαίωση για την ποικιλία Ελιά Καλαμών και για το εμπορικό Kalamata Olives

Οριστικό τέλος στην εκκρεμοδικία αναφορικά με τη αξιοποίηση της εγχώριας ποικιλίας «Ελιά Καλαμών» και το εμπορικό σήμα Kalamata Olives, έδωσε με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των «καλαματιανών» και δικαιώνοντας το σύνολο των συντελεστών του κλάδου, που εργάζεται εδώ και έναν αιώνα περίπου για την υπεραξία του προϊόντος και την καθιέρωσή του στη διεθνή αγορά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση αποτελεί ιστορική δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών/Kalamata Olives.

Με αυξημένη 7μελη σύνθεση του Δ’ Τμήματος, με Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την κα Κονιδιτσιώτου Κωνσταντίνα, στην οποία είχε παραπεμφθεί η υπόθεση από τον Ιανουάριο του 2023,το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98%+ των ελαιοπαραγωγών και εξαγωγέων της ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata.

Κρίνοντας πλέον οριστικά ότι η ονομασία “Kalamata Olives” με την οποία εξήγαγαν οι Έλληνες εξαγωγείς επιτραπέζιων ελιών από τις αρχές του 20ου αιώνα, νόμιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών, από την απόφαση Γεωργαντά. Μια δικαίωση που ήρθε μετά από 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης και διασφαλίζει πλέον ότι εξαγωγές του προϊόντος που αποφέρουν πάνω από 250.000+ ευρώ ετησίως, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Η δικηγόρος που εκπροσώπησε την ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ και τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας στη δίκη, Νίκη Λίνα Αγγελοπούλου, δήλωσε ότι “με την απόφαση του το Συμβούλιο της Επικράτειας διασφάλισε ότι νόμιμα το προϊόν με την ονομασία Kalamata Olives συνυπάρχει με το προϊόν ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”, όπως επί χρόνια ισχυριζόμασταν, υποστηρίξαμε και αποδείξαμε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

πηγή:elaiaskarpos.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr