Στην ακρίβεια γίναμε Ευρώπη σίγουρα…

Στους μισθούς υπολειπόμεθα… 

Με βίντεο στο Instagram, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στον κατώτατο μισθό και στην αύξησή του από τα 780 ευρώ σε 830 ευρώ μεικτά.

«Δεν λύσαμε το πρόβλημα, αλλά κάνουμε ένα σημαντικό βήμα να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη» είπε ο Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η σωρευτική αύξηση από το 2019 ως σήμερα φτάνει το 28%, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 16%. Άρα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Τότε γιατί οι πολίτες έχουν στις δημοσκοπήσεις ως νούμερο ένα πρόβλημά τους την ακρίβεια;

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τον Πρωθυπουργό, γιατί από πολιτικής απόψεως με την αύξηση του κατώτατου μισθού «στεναχώρησε» και τους μικρούς και τους μεγάλους της αγοράς. Η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΒ για παράδειγμα είχαν προτείνει αυξήσεις 3,5%  και 4% αντίστοιχα. Θα προσπεράσουμε ότι οι μικροί της αγοράς (ΕΣΕΕ) πρότειναν μικρότερη αύξηση από τους λεγόμενους και κεφαλαιοκράτες (ΣΕΒ), για να πάμε στην ουσία, που είναι ακρίβεια. Το πρόβλημα είναι ότι ως προς το κόστος ζωής έχουμε σχεδόν γίνει Ευρώπη, ενώ ως προς τα εισοδήματα, όπως είπε και ο Κ. Μητσοτάκης, υπολειπόμεθα πολύ περισσότερο.

Και η λύση δεν είναι η αύξηση των εισοδημάτων μόνο. Πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής η πρόσφατη του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει.

Η μεγάλη εικόνα στην ελληνική οικονομία και «για να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη» είναι ότι υπολειπόμεθα και στην ανταγωνιστικότητα. Το 2023 η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις στο σχετικό δείκτη και τις θέσεις αυτές τις κατέλαβαν η  Ρουμανία η Τουρκία… Και τα εισοδήματα αυξάνονται πάντα, όταν βελτιώνεται συνολικά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ώστε να μπορεί να πληρώσει μεγαλύτερους μισθούς.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr