Η απαξίωση του θεσμού της Προεδρίας, στην εποχή της (μοιραίας) Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεικνύεται η… λάθος γυναίκα για τον Θεσμό και τη συγκυρία. Για τη χώρα που διατηρεί στο ιστορικό γονιδίωμά της την υστεροφημία του μαιευτηρίου της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού προς το πρόσωπό της. Και κατ’ επέκταση, ούτε των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, που έσπευσαν να τη στηρίξουν και να την αναδείξουν στην Προεδρία, την άνοιξη του 2020. Μαζί με την τραγωδία της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα ποιοτικά στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης της Public Issue ήρθαν να επιβεβαιώσουν την παγιωμένη αίσθηση που κυριαρχεί στη συλλογική κοινωνία. Στην εποχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία πλέον ενδύεται χαρακτηριστικά “μοιραίας” προσωπικότητας, αν συνυπολογίσει κανείς και τον… γκρίζο ρόλο της κατά της υπεράσπισης των κοινωνικών κεκτημένων απέναντι στα εθνοκτόνα Μνημόνια, όταν ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει απαξιωθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο ιστορικό παρελθόν της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μέτρησης της Public Issue, στη μέχρι σήμερα θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας προς τον Θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει… γκρεμοτσακιστεί, στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 1974 και την αναίμακτη Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δια χειρός του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το 2021, δηλαδή τον πρώτο χρόνο της θητείας Σακελλαροπούλου, μόλις το 38% των Ελλήνων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Θεσμό της Προεδρίας, και το 55% ότι δεν τον εμπιστεύεται.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερα. Μόλις το 29% των πολιτών εμπιστεύεται την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και το 64% δεν την εμπιστεύεται.

Μια ματιά στο παρελθόν, προκαλεί θλίψη. Το 2009, δηλαδή επί Προεδρίας Κάρολου Παπούλια, τον Θεσμό της Προεδρίας εμπιστευόταν το 88% των Ελλήνων. Και το 2018, επί Προκόπη Παυλόπουλου, το 62%.

Και μετά ήρθε ο… τυφώνας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

πηγή : ysterografa.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr