Κώστας Καρπέτας: Απογοητευτικά τα στοιχεία για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτικής Ελλάδας» Κώστας Καρπέτας, φέρνει το ζήτημα της μείωσης της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Ελλάδα στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου 2024, μετά την ανακοίνωση των σχετικών επίσημων στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως τονίζει ο κ. Καρπέτας τα στοιχεία αυτά είναι «αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα απογοητευτικά» καθώς, καταγράφεται πτώση σε όλους τους δείκτες (διανυκτερεύσεις, επισκέψεις, παραμονή επισκεπτών, εισπράξεις) της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Ελλάδα για το 2023 και μάλιστα την ώρα που σε όλη τη χώρα ο τουρισμός ανακάμπτει.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας κατέθεσε προς τον Περιφερειάρχη Δυτική Ελλάδας την παρακάτω ερώτηση:

«Αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα απογοητευτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Δυτική Ελλάδα για το 2023.
Σύμφωνα με αυτά:

  • Οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 8% συγκριτικά με το 2022 και σωρευτικά κατά 40% με το 2019.
  • Οι επισκέψεις μειώθηκαν κατά 3,2% συγκριτικά με το 2022 και σωρευτικά κατά 31% με το 2019.
  • Οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,71% συγκριτικά με το 2022 και σωρευτικά κατά 18,37 % με το 2019.
  • Η μέση διάρκεια παραμονής από 5,5 ημέρες το 2019 έχει μειωθεί στις 4,9 ημέρες το 2023. (5,1 ημέρες το 2022).

Επειδή,
Το σύνολο της ελληνικής τουριστικής αγοράς επιστρέφει στα επίπεδα του 2019, την ώρα που η Δυτική Ελλάδα αποκλίνει.
Επειδή,
Και για το 2022, όπου υπάρχουν πλήρη στοιχεία, στην Δυτική Ελλάδα καταγράφηκε μείωση των επισκέψεων κατά 29% και των διανυκτερεύσεων 34% σε σχέση με το 2019. Επίσης, καταγράφηκε μείωση κατά 14%, επτά φορές μεγαλύτερη, δηλαδή, από αυτή σε εθνικό επίπεδο.
Επειδή,
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ανακοινώσατε πρόγραμμα, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα στην Οικονομική Επιτροπή ψήφισε πρόγραμμα 9 (4 + 5) εκατ. ευρώ για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.
Επειδή,
Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το σχέδιο δράσεων του ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2024.
Επειδή,
Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν μια προβληματική κατάσταση στον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας και αναδεικνύουν μια πτωτική τάση που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Επειδή,
Η σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι αναμφισβήτητη.
Ζητάμε την συζήτηση του θέματος στην ορισθείσα ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας την 25/4 στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr