Mε έκπτωτους τους «Σπαρτιάτες» γίνεται ξανά βουλευτής ο Σπήλιος Λιβανός

Σε όλα τα πιθανά σενάρια η ΝΔ παίρνει την έδρα των «Σπαρτιατών» στην Αιτωλοακαρνανία 

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να ασκηθεί εναντίον των βουλευτών των «Σπαρτιατών» και του Ηλία Κασσιδιάρη ποινική δίωξη, γιατί εξαπάτησαν το εκλογικό σώμα, είναι ορατό το ενδεχόμενο  το κόμμα των «Σπαρτιατών» να κηρυχθεί έκπτωτο.

Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι πως θα μοιραστούν στα κόμματα οι έδρες των Σπαρτιατών. Τα σενάρια λοιπόν, είναι τρία, με το πλέον απίθανο σύμφωνα τους περισσότερους συνταγματολόγους και αναλυτές αυτών των επαναληπτικών εκλογών στις εκλογικές περιφέρειες όπου οι «Σπαρτιάτες» εξέλεξαν βουλευτές.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι έδρες να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα της βουλής είτε μέσω αναλογικής κατανομής σε όλα τα κόμματα του ποσοστού των «Σπαρτιατών», είτε μέσω πλήρους ανακατανομής των εδρών  των «Σπαρτιατών» στον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη κάθε εκλογική περιφέρεια.

Στην πρώτη περίπτωση η ΝΔ εκτιμάται ότι θα πάρει τέσσερις έδρες, ενώ στη δεύτερη που ίσως είναι και η πιο πιθανή έως έξι έδρες. Στην περίπτωση της πλήρους ανακατανομής ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με τρείς επιπλέον έδρες και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας θα πάρουν από μία έδρα.

Ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με πληροφορίες σε κανένα σενάριο δεν φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει την έδρα των «Σπαρτιατών» στην Αιτωλοακαρνανία. Και αυτό γιατί η πιθανή δεύτερη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία στις 12 εκλογικές περιφέρειες της χώρας που εκλέγουν έδρες οι Σπαρτιάτες κατατάσσεται όγδοη με βάση τα αδιάθετα υπόλοιπα των κομμάτων.  Αυτό σημαίνει ότι στην Αιτωλοακαρνανία η ΝΔ θα πάρει τέταρτη έδρα και θα εκλεγεί ο Σπήλιος Λιβανός, που στις εκλογές του 2023 ήταν τέταρτος  σε σταυρούς. Έτσι ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ θα βρεθεί ξανά στα κοινοβουλευτικά έδρανα στην περίπτωση που το εκλογοδικείο κηρύξει έκπτωτους τους «Σπαρτιάτες».

Σημειωτέον ότι εσχάτως δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου κάνουν λόγο ότι στο Σπήλιο Λιβανό θα προταθεί η προεδρία της Helliniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Ωστόσο ακόμη κι αν κάτι τέτοιο έχει βάση, η προοπτική της εκλογής στη Βουλή είναι προφανές ότι ενδιαφέρει περισσότερο τον Αιτωλοακαρνάνα πολιτικό.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr