ΤΟΕΒ: «Συμφέροντα» πίσω από την ενεργειακή τους ασφυξία;

Αντιδρούν στον «Απόλλωνα» οι ΤΟΕΒ, επιμένουν στο net metering 
Πρόεδρος ΤΟΕΒ Μεσολογγίου: «Θα πάω στο ΣτΕ, θα φέρω στο Μεσολόγγι τη Σδούκου για παράβαση καθήκοντος, γιατί ο Οργανισμός έχει διαφυγόντα κέρδη…»

Έντονος προβληματισμός -καθώς πλησιάζει η αρδευτική περίοδος-  επικρατεί στις τάξεις των ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας για το εάν θα έχουν ρεύμα τα αντλιοστάσια, τη στιγμή που η σύμπραξη των ΤΟΕΒ με την Περιφέρεια για την Ενεργειακή Κοινότητα, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» o πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου Κώστας Καραδήμας εκτίμησε ως «χλωμό» το ενδεχόμενο να πάρουν και φέτος ρεύμα τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ, με τον τρόπο που έπαιρναν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη, «τα ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής, Λεσινίου, Φυτειών και Παραβόλας δεν έχουν ρεύμα από τη ΔΕΗ, τις προηγούμενες χρονιές κάναμε ασφαλιστικά μέτρα και επικαλούμασταν ότι είναι προ των πυλών το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι. Τώρα, τι θα πούμε πάλι το ίδιο; Θα μας πουν γραφικούς…»

Ο Κώστας Καραδήμας εκτίμησε μάλιστα ότι αν δεν δοθεί λύση στο θέμα, θα υπάρξει «ξαφνικός θάνατος» για τα ΤΟΕΒ και την αγροτική παραγωγή.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου επιμένει να ζητά να προχωρήσει το ενεργειακό σχέδιο των ΤΟΕΒ με την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής με τη μέθοδο του net metering εκτιμώντας ότι αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το πρόγραμμα «Απόλλων», που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους ίσως από τους ανθρώπους των ΤΟΕΒ.

Ο Κώστας Καραδήμας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ αρχικά το Μάιο που 2021 μετά από συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη, το σχέδιο εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, «πάμε όμως με βήματα χελώνας, γιατί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023 και ενσωματώνει σχετικές κοινοτικές οδηγίες, προέβλεπε την έκδοση υπουργικής απόφασης, που δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα. Εδώ και ένα χρόνο έπρεπε να είχε εκδοθεί αυτή η απόφαση που θα πάρει το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι από την κατηγορία Ε και θα το πάει στην κατηγορία Α. Έχουμε πληρότητα φακέλου, που σημαίνει τεχνοοικονομικά, περιβαλλοντικά και νομικά το έργο είναι έτοιμο για αδειοδότηση, αλλά δεν δίνεται, γιατί δεν υπάρχει η υπουργική απόφαση».

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το πρόγραμμα «Απόλλλων» αρχικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης μιλά για 36μήνες. «Μέχρι τότε εμείς τι θα κάνουμε, θα ποτίζουμε με τα σατίλια;» αναρωτήθηκε με νόημα. Κυρίως όμως ο Κ. Καραδήμας στάθηκε στο γεγονός ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» μιλά για συμμετοχή 50% μέσα από άλλα ιδιωτικά ενεργειακά έργα. «Εμείς δεν το θέλουμε αυτό, θέλουμε net metering σε συνεργασία με την Περιφέρεια και του Δήμους και θα κάνουμε αγώνα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε νομικό» είπε ο Κ. Καραδήμας και πρόσθεσε ότι για το θέμα υπάρχει έντονος προβληματισμός στους αγρότες όλου του Δήμου Μεσολογγίου. Τις επόμενες μάλιστα ημέρες προγραμματίζονται συνελεύσεις των συνεταιρισμών και των ΤΟΕΒ της περιοχής, με τον ίδιο να προτείνει κινητοποίηση στο αρμόδιο Υπουργείο για να εκδοθεί εδώ και τώρα η Υπουργική Απόφαση.

«Η πολιτική λύση δυστυχώς δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι τώρα, διαφορετικά υπάρχει και η νομική λύση» πρόσθεσε ο Κ. Καραδήμας. Και εξήγησε : «Δεν θα πάω πάλι στο δικαστήριο για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ποτίσουμε, θα πάω στο ΣτΕ, θα φέρω στο Μεσολόγγι τη κα Σδούκου για παράβαση καθήκοντος, γιατί ο Οργανισμός έχει διαφυγόντα κέρδη…»

«Να σταματήσουν οι νταβατζήδες στην ενέργεια»

Ο Κ. Καραδήμας εκτίμησε ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει ελεύθερος χώρος στο ηλεκτρικό δίκτυο για να «κουμπώσει» στη μέση τάση το ενεργειακό πάρκο των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ. Μάλιστα έκανε την ίδια εκτίμηση με αυτή που διατυπώθηκε ομόφωνα προ ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ότι αν προχωρήσουν τα πλωτά φωτοβολταϊκά στις λίμνες Καστρακίου και Στράτου δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικός χώρος στην Αιτωλοακαρνανία. «Δεν ξέρω ποιος βάζει τα πλωτά φωτοβολταϊκά, ξέρω όμως αυτό που είχε πει ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ότι πρέπει να σταματήσουν οι νταβατζήδες» είπε με νόημα.

«Δεν μπορεί η προσπάθεια της Περιφέρειας να βραβεύεται από τον ΟΗΕ χωρίς ακόμη να υπάρχει το έργο και μετά να έρχεται το Υπουργείο και να μας λέει Απόλλων, Πανιώνιος και Παναιτωλικός… Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα» είπε με σκωπτικό τόνο ο Κ. Καραδήμας.

«Το θέμα είναι πολιτικό και αν υπάρχει βούληση να λύσουν το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει βούληση.  Μην μας κοροϊδεύουν με τον «Απόλλωνα» για να μας καθυστερούν» πρόσθεσε ο Κ. Καραδήμας, ενώ αναφορικά με τα περί κακοδιαχείρισης στους ΤΟΕΒ ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου απάντησε ότι είναι αυτά λέγονται προκειμένου να γίνει αποπροσανατολισμός από το πρόβλημα και τη λύση του, επειδή κάποιοι -όπως εκτίμησε- δεν μπορούν να το λύσουν. «Εμείς δεν έχουμε κακοδιαχείριση και όπου έχει γίνει έλεγχος και υπάρχει κακοδιαχείριση, να πάει στον Εισαγγελέα, αλλά δεν είναι σωστό να λέγεται κακοδιαχείριση συλλήβδην για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr