Ξεχασμένοι από το 2021: Απέχουν από τις ευρωεκλογές οι κάτοικοι στη Μακρυνού

Καμία ενέργεια για να αποκατασταθούν οι δρόμοι από τις κατολισθήσεις

Μπορεί κανείς να φανταστεί ένα από τα χωριά του δήμου Αγρινίου να μην μετέχει συνειδητά στις προσεχείς ευρωεκλογές; Κι όμως, αυτή είναι η απόφαση που έχουν πάρει οι κάτοικοι στην Άνω Μακρυνού, όπως εξηγούν, λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων να επιδιορθώσουν τις ζημιές από την τεράστια καταστροφή που είχε υποστεί η περιοχή το 2021!

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2021 όταν μια θεομηνία είχε αφήσει πίσω της αποκλεισμένους οικισμούς και σημαντικές ζημιές σε υποδομές και σπίτια, ευρύτερα στη Μακρυνεία Αιτωλοακαρνανίας. Το μεσημέρι της 13ης Δεκεμβρίου είχαν εκκενωθεί τέσσερα σπίτια στη Μεσάριστα, τα χωριά Άνω Μακρυνού, Μεσάριστα και Ποταμούλα Μακρυνείας είχαν πληγεί περισσότερο ενώ οι οικισμοί Αγία Τριάδα, Άγιοι Απόστολοι, και Κυψέλη είχαν μείνει αποκλεισμένοι λόγω κατολισθήσεων.

Η κυκλοφορία ήταν αδύνατη και πολλά σπίτια είχαν μείνει για τρεις μέρες χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, παρά το ότι από την αρχή συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούσαν για να διορθώσουν τις ζημιές. Μάλιστα, είχαν άμεσα συγκροτηθεί επιτροπές ελέγχου από μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου για την καταγραφή και τον έλεγχο ζημιών κατοικιών και για άμεσο έλεγχο της στατικότητας των κτιρίων προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος. Και κάπου εκεί μοιάζει ο χρόνος να…πάγωσε! Όπως τότε περιέγραφε την κατάσταση ως τραγική και αποκαρδιωτική ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυνούς, Βασίλης Γαλατσίδας, ακριβώς το ίδιο κάνει και τώρα, προσθέτοντας ακόμη περισσότερους χαρακτηρισμούς 2,5 χρόνια μετά: «Ούτε σε υπανάπτυκτες χώρες δεν συμβαίνει αυτό που βιώνουμε μεταξύ των οικισμών της περιοχής. Τότε λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα χρειαστούν μέρες να ανοίξουν οι δρόμοι, τελικά πέρασαν χρόνια και δεν άνοιξαν!

Είμαστε 800 πολίτες στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον εμείς οι 300 στην κοινότητα Μακρυνούς αποφασίσαμε να μην μετέχουμε στις προσεχείς ευρωεκλογές. Δεν έχουμε άλλο μέσο πίεσης, ούτως ή άλλως αποδείχτηκε τροχοπέδη το γεγονός ότι είμαστε μια ορεινή περιοχή που αγγίζουμε τις περιοχές πίσω προς την ορεινή Ναυπακτία. Φαίνεται ότι τελικά παίρνουμε ακόμη και για τους δημοτικούς δρόμους ό, τι περισσέψει», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.

Η απόφαση των κατοίκων είναι μια κραυγή αγωνίας για τον μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει η περιοχή, ο οποίος αφορά εξίσου Μακρυνού (ή Άνω Μακρυνού), Μεσάριστα, Λιθοβούνι και Ποταμούλα Μακρυνειας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι οικισμοί Κυψέλη, Μεταξά, Αγία Τριάδα και Αγ. Απόστολοι έχουν επικοινωνία με το κέντρο της κοινότητας από έναν χωματόδρομο που όταν βρέχει είναι αδιάβατος και στην πραγματικότητα για να προσεγγίσει κάποιος πρέπει να κατέβει πρώτα στην Κάτω Μακρυνού για να ανέβει κατόπιν στην Άνω, κάνοντας σχεδόν 20 χιλιόμετρα απόσταση!

«Η τραγική κατάσταση που περιγράφουμε είναι χειροπιαστή δεν είναι λόγια. Στο χωριό μας οι μαθητές συγκεντρώνονται από διάφορα σημεία, περνώντας από χωματόδρομους, στην πλατεία του χωριού για να μεταφερθούν για το σχολείο τους! Για την εκκλησία τους κάποιοι συμπολίτες μας χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο γύρο 15 χιλιομέτρων για να έρθουν στο χωριό από τα σημεία που έχει κοπεί η πρόσβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κτηνοτρόφοι μας (φωτο) μεταφέρουν το γάλα τους με το καρότσι(!) για να το πάνε στο βυτίο, πολλές φορές με χαλάζι και καταρρακτώδη βροχή! Είναι αυτές εικόνες που ταιριάζουν με το 2024 που ζούμε; Δεν βρίσκουμε άλλο μέσο να πιέσουμε παρά μόνο την αποχή μας από τις ευρωεκλογές καθώς είμαστε στον τρίτο χρόνο που ζούμε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», επισημαίνει ο κ. Βασίλης Γαλατσίδας.

Κάτι πολύ χαρακτηριστικό: αν για κάθε κοινότητα και χωριό της Ελλάδας υπάρχει ένα κεντρικό σημείο, το οποίο είναι συνήθως το καφενείο και η ψησταριά όπου θα φιλοξενηθεί ο επισκέπτης, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Μακρυνού η μοναδική ψησταριά που υπήρχε, έκλεισε! «Τι να κάνει ο άνθρωπος; Έτσι φαίνεται ο μαρασμός μας. Δεν είχε δρόμο να περάσει ο κόσμος, έστω να φάει κάτι στην κοινότητά μας», λένε κάτοικοι της περιοχής…

Mακρυνού

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr