Δήμος Αγρινίου: Στην GlobiLED – Intrapower τα 13,7 εκατ. για τον οδοφωτισμό

Ο μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό η θυγατρική του Ομίλου Mπάκου – Καϋμενάκη και ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές led

Ανάδοχο αποκτά το μεγάλο έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση για το σύνολο του οδοφωτισμού του Δήμου Αγρινίου.

Η Δημοτική Επιτροπή με πρόσφατη απόφασή της κατακύρωσε το διαγωνισμό του έργου, που έχει προϋπολογισμό 13,7 εκατ. ευρώ, στην κοινοπραξία των εταιρειών GlobiLED M.EΠΕ και Intrapower. Αξίζει να σημειωθεί ότι η INTRAPOWER είναι θυγατρική του ομίλου της Ιntrakat, με ιδρυτή το Σωκράτη Κόκκαλη, ωστόσο σήμερα ο όμιλος ελέγχεται από τους εφοπλιστές Mπάκο και Καϋμενάκη. Ενώ η H GlobiLED είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής φωτισμού LED που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διανομή σωμάτων LED υψηλής τεχνολογίας.

Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι ότι η κοινοπραξία των δύο εταιρειών ήταν και ο μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό. Πλέον μετά τον προσυμβατικό έλεγχο θα πρέπει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να αναμένουμε την υπογραφή της σύμβασης του έργου. Και έτσι σε ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης θα έχει αντικατασταθεί με νέου τύπου φωτιστικά σώματα το σύνολο του οδοφωτισμού του Δήμου Αγρινίου.

Η χρηματοδότηση του έργου υπενθυμίζεται ότι γίνεται με δανεισμό (το μεγαλύτερο στην ιστορία του Δήμου Αγρινίου) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι επί της ουσίας το δάνειο αυτό θα είναι «αυτοχρηματοδοτούμενο», καθώς ο Δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη που προηγήθηκε, δεν θα βάλει χέρι στο ταμείο του Δήμου για να το αποπληρώσει, αλλά αυτό συμβεί μέσω της τεράστιας εξοικονόμησης που θα προσφέρει η υλοποίηση του έργου.

Σήμερα το 40% της ενέργειας που καταναλώνει ο Δήμος Αγρινίου αφορά τον οδοφωτισμό, έτσι κρίθηκε σκόπιμο ο Δήμος Αγρινίου να προχωρήσει, όπως συμβαίνει με ορισμένα δημοτικά κτίρια, σχολεία κτλ στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου του οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα τύπου led. Υπενθυμίζεται ότι ήδη με δύο εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος έχει ήδη αναβαθμίσει ενεργειακά ένα μικρό μέρος του δημοτικού φωτισμού στον αστικό ιστό της πόλης.

Όμως το σύνολο του οδοφωτισμού αφορά 23.241 φωτιστικά σημεία και η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισής του προβλέπει εξοικονόμηση της τάξης του 68,98%. Σήμερα η κατανάλωση ρεύματος για τον οδοφωτισμό φτάνει τα 10,490 εκατ. kWh και με ετήσια δαπάνη 1,89 εκατ. ευρώ (με τιμή 0,18 ευρώ / kWh). Το οικονομικό όφελος – εξοικονόμηση για το Δήμο Αγρινίου από την αναβάθμιση, αν συνυπολογίσει κανείς και το ετήσιο κόστος συντήρησης του υφιστάμενου συμβατικού συστήματος, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2,6 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Δήμος Αγρινίου μέσω του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, που θα έχει ετήσια δόση 1,67 εκατ. ευρώ, θα μπορεί και το δάνειο να αποπληρώνει και να έχει και ένα ετήσιο όφελος περίπου 900.000 ευρώ για την δεκαετία της αποπληρωμής του δανείου.

Η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού για το σύνολο του Δήμου Αγρινίου με τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα ωφελήσει το Δήμο διπλά, σε περίπτωση που προχωρήσει η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου, αλλά και αυτή της Περιφέρειας στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Αγρινίου και αυτό γιατί, όταν θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση τις σημερινές ενεργειακές ανάγκες του Δήμου, θα αποφέρει όταν λειτουργήσει ο νέος οδοφωτισμός ένα περίσσευμα ενέργειας, το οποίο δοθεί δωρεάν σε περίπου 2.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η εναλλακτική επιλογή που θα είχε ο Δήμος Αγρινίου για την προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού ήταν να προχωρήσει σε κάποιου τύπου σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω σύμβασης παραχώρησης, ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου επέλεξε το δανεισμό, προκειμένου αυτή η επένδυση να είναι αμιγώς δημόσια.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr