Στα 2 ευρώ η αμόλυβδη στην Αιτωλοακαρνανία, πριν από τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

«Φωτιά» στην έξοδο του Πάσχα

Την ανιούσα έχουν πάρει πάλι οι τιμές των καυσίμων, την ώρα που ενισχύονται οι φόβοι για επιπτώσεις στην αγορά από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ήδη η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αφότου το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Στην αγορά καυσίμων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες και πριν από την νέα επιδείνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ένα νέο ράλι τιμών που προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές. Ήδη από την Κυριακή 14/4 η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,963 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο. Ήδη σε πολλές περιοχές έχει σπάσει το «φράγμα» των 2 ευρώ. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και η Αιτωλοακαρνανία, καθώς από την Πέμπτη 11/4 σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην περιοχή έχει φτάσει στα 2 ευρώ (2,002 στις 14/4). Ως γνωστόν στην Αιτωλοακαρνανία η τιμή της βενζίνης συνηθώς είναι περίπου 4 λεπτά του ευρώ ακριβότερη από τη μέση πανελλαδική τιμή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτός από την Αιτωλοακαρνανία, στους νομούς Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκάδος, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου και Φωκίδος η μέση τιμή στην αντλία έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ με τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου να βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη με την πιο ακριβή τιμή.

Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Ειδικότερα πρατηριούχοι εκτιμούν, ότι μετά και την κρίση στη Μέση Ανατολή, η τιμή της βενζίνης δεν θα μπορέσει να συγκρατηθεί κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, επιβαρύνοντας το κόστος της εξόδου ενόψει Πάσχα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr