Δημοπρατούνται έργα 8,8 εκατ. για το ΓΟΕΒ Αχελώου και τρεις ΤΟΕΒ

Αφορούν τον εκσυγχρονισμό σε επίπεδο ενεργειακής αναβάθμισης των αρδευτικών δικτύων για το ΓΟΕΒ Αχελώου και τους ΤΟΕΒ Λεσινίου, Κατοχής και Νεοχωρίου

Το άμεσο πρόβλημα αυτή την εποχή για τους ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία είναι το να καταφέρουν να έχουν ρεύμα στα αντλιοστάσιά τους με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου σε λίγες ημέρες από σήμερα.

Εκτιμάται ότι η λύση θα δοθεί όπως τα προηγούμενα χρόνια μέσω της δικαστικής οδού, καθώς με τα ασφαλιστικά μέτρα των ΤΟΕΒ η ΔΕΗ αναγκάστηκε να σηκώσει ξανά το διακόπτη και να ηλεκτροδοτήσει τα αντλιοστάσια. Το ζητούμενο βέβαια είναι να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα και αυτό σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες δρομολογείται μέσω του προγράμματος «Απόλλων», που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτή την περίοδο και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα από τη Βουλή.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα των ΤΟΕΒ είναι οι υποδομές τους, που σε μεγάλο βαθμό είναι απαρχαιωμένες και δημιουργούν πρόσθετο πρόβλημα με τις υψηλές ενεργειακές τους ανάγκες. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερα που το ΓΟΕΒ Αχελώου και τους ΤΟΕΒ Λεσινίου, Κατοχής και Νεοχωρίου, συνολικού προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Δράση 4.3.1: «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων». Σε όλες τις περιπτώσεις οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων σε επίπεδο ενεργειακής αναβάθμισης, διαχείρισης του νερού και εποπτείας του δικτύου.

Προ ημερών η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης των έργων αυτό και το αμέσως προσεχές διάστημα θα «τρέξουν» οι διαγωνισμοί.

Αναλυτικά τι αφορά το κάθε έργο:

ΓΟΕΒ Αχελώου

Το έργο για την «προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης τηλεεποπτείας υδατικού ισοζυγίου σε υφιστάμενες υποδομές έγγειων βελτιώσεων, Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου» αφορά:
1. Ένα σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης λειτουργίας του δικτύου που αποτελείται από 35 Τοπικούς Σταθμούς Μέτρησης Ανοικτού Καναλιού, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχα αντλιοστάσια καθώς και συστήματα συναγερμού και εποπτείας του εσωτερικού των εγκαταστάσεων με άμεση ειδοποίηση μέσω αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας
2. Έναν Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την ενεργειακή διαχείριση του συστήματος, την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.
3. Δίκτυο επικοινωνιών για την τηλεπικοινωνία των Τοπικών Σταθμών Μέτρησης Ανοικτού Καναλιού αποτελούμενο από το απαραίτητο υλικό και λογισμικό επικοινωνίας.

ΤΟΕΒ Κατοχής

Το έργο «Σύστημα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενεργειακής αναβάθμισης αντλιοστασίων αποστράγγισης και άρδευσης ΤΟΕΒ ΚΑΤΟΧΗΣ» αφορά:
• Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Τοπικών Σταθμών Άρδευσης στο αποστραγγιστικό αντλιοστασίου D4, ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και στα τέσσερα αντλιοστάσια Άρδευσης Α1/8, Α2/8, Α3/8 και Α4/8 για την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη) στις υποδομές του αρδευτικού δικτύου του Δικαιούχου.
• Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου στο Δικαιούχο. Στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες και εγκαταστάσεις εξοπλισμού και λογισμικών του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού, καθώς και η ενσωμάτωση των Τοπικών Σταθμών Άρδευσης σε μία ενιαία βάση λήψης των σημάτων.
• Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός σταθμού μέτρησης και τηλεμετάδοσης αγρόμετεωρολογικών παραμέτρων με σκοπό την υποβοήθηση μετάβασης από την συμβατική μορφή διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην γεωργία ακριβείας και κυρίως στον τομέα της άρδευσης για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού.

ΤΟΕΒ Νεοχωρίου

Αντικείμενο του έργου «Εκσυγχρονισμός – αναβάθμιση των αντλιοστασίων Α2/9Α και Α4/9Β του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου» είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος δύο εκ των υφιστάμενων αντλιοστασίων και των υποδομών άρδευσης με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Ειδικότερα, η προτεινόμενη πράξη προβλέπει την εγκατάσταση νέας γενιάς εξοπλισμού υψηλότερης απόδοσης και χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, σύγχρονου εξοπλισμού διαχείρισης της ενέργειας, παρακολούθησης ενεργειακών παραμέτρων και δεικτών και βελτίωσης της λειτουργίας του δικτύου.
Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση:
• ενός Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου. Το σύστημα θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα από όλα τα Σημεία Ελέγχου.
• δύο Τοπικών Σταθμών Άρδευσης στο σύνολο των οποίων θα τοποθετηθεί νέος εξοπλισμός νέας γενιάς (αντλητικά συστήματα) υψηλού βαθμού απόδοσης και χαμηλότερης κατανάλωσης καθώς και οι σχετικοί ρυθμιστές στροφών (inverters). Επιπλέον, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός για την διαχείριση και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την παρακολούθηση των κρίσιμων ενεργειακών δεικτών. Σε όλους τους Σταθμούς που απαιτείται θα εγκατασταθούν μετρητές παροχής (υδρομετρητές).

ΤΟΕΒ Λεσινίου

Το έργο «Aναβάθμιση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχειρίσης- τηλεμέτρησης με σκοπό την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, στον ΤΟΕΒ Λεσινίου» αφορά :
1. Ένα σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου και διαχείρισης λειτουργίας του δικτύου που αποτελείται από τέσσερις Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχα αντλιοστάσια/ δεξαμενές καθώς και 382 συστήματα άρδευσης με προπληρωμένη κάρτα στις υποδομές του αρδευτικού δικτύου.
2. Έναν Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την ενεργειακή διαχείριση του συστήματος, την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.
3. Δίκτυο επικοινωνιών για την τηλεπικοινωνία των Τοπικών Σταθμών Ελέγχου αλλά και των συστημάτων άρδευσης με προπληρωμένη κάρτα αποτελούμενο από το απαραίτητο υλικό και λογισμικό επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr