Aπορούν οι ΤΟΕΒ γιατί δεν παίρνει όρους σύνδεσης η Ενεργειακή Κοινότητα

Ασφαλιστικά μέτρα για το ρεύμα, εξώδικο για τους όρους σύνδεσης
Κ. Καραδήμας: Έχουμε φάκελο πληρότητας για την Ενεργειακή Κοινότητα, θέλουμε όρους σύνδεσης και εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το net metering

Διμέτωπο αγώνα δίνουν οι ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας για να λύσουν το πρόβλημα των ενεργειακών τους αναγκών τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το επόμενο διάστημα ξεκινά η αρδευτική περίοδος και οι ΤΟΕΒ περιμένουν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια να υποχρεωθεί μέσω των δικαστηρίων η ΔΕΗ να σηκώσει το διακόπτη και τα αντλιοστάσια να πάρουν ρεύμα.

Έτσι λοιπόν και φέτος οι ΤΟΕΒ κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ περιμένουν να δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Οι κυβερνήσεις δεν ακουμπούν το πρόβλημα» είπε μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» o πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κώστας Καραδήμας, αποκαλύπτοντας ότι από πέρυσι προεκλογικά από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά από επίσκεψη της κας Σδούκου στο Μεσολόγγι, υπήρχε η υπόσχεση ότι θα υλοποιηθεί η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη των ΤΟΕΒ στις ΥΚΩ και την υπαγωγή τους στην «Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας», ωστόσο στη συνέχεια η απάντηση ήταν αρνητική.

«Με πρόσφατο νόμο μας ζητούν να κάνουμε ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Στην αρχή μας είπαν για 120 δόσεις, μετά για 60. Αν το χρέος ρυθμιστεί σε 60 δόσεις, θέλουμε 50.000 ευρώ το μήνα συν τα τρέχοντα. Δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο το χρόνο. Που θα τα βρούμε αυτά τα λεφτά, αφού όλο το σύστημα της ρευστοποίησης είναι σε αποσύνθεση; Δεν μπορούμε να κάνουμε κατάσχεση σε κάποιον που χρωστάει, γιατί προηγούνται άλλοι. Ούτε μέσα από ρυθμίσεις μπορούν να εισπράξουν οι ΤΟΕΒ για να πληρώσουν τα χρέη στο ρεύμα» είπε ο Κ. Καραδήμας και πρόσθεσε πως θα καθώς η κατάσταση είναι αδιέξοδη οι ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής, Λεσινίου και Φυτειών θα καταθέσουν εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα με αίτηση αναστολής, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν τα αντλιοστάσια.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κ. Καραδήμα οι ΤΟΕΒ προσφεύγουν αυτή τη φορά στα δικαστήρια έχοντας ένα νομικό πλαίσιο, που αφορά την οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των ΤΟΕΒ μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη δημιουργία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα polder του Μεσολογγίου. «Τεκμηριώνουμε ότι κακώς μέχρι σήμερα δεν μας έχουν δώσει όρους σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό πάρκο και ευελπιστούμε έτσι να πάρουμε με δικαστική απόφαση ξανά ρεύμα. Αυτός όμως δεν μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο, πρέπει να βρεθεί λύση και στο ζήτημα του ενεργειακού πάρκου» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραδήμας και εκτίμησε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εφαρμόζει το νόμο 5037 του 2023, που μιλά για το net metering και δεν εκδίδει την Υπουργική Απόφαση, θα πάρει το φωτοβολταϊκό πάρκο από την κατηγορία Ε και θα το πάει στην κατηγορία Α, για να δοθούν έτσι και οι όροι σύνδεσης.

«Κάποιοι στο Υπουργείο θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα…»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, πως «ο καυγάς με το Υπουργείο αφορά αυτό το θέμα, δεν θέλουν να μας αφουγκραστούν. Από τον ΑΔΜΗΕ έχουμε απάντηση από το 2023 ότι έχουμε φάκελο πληρότητας. Εδώ και ένα χρόνο όμως που έχει ψηφιστεί ο νόμος δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση. Γιατί γίνεται αυτό; Προφανώς γιατί κάποιοι στο Υπουργείο θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα..».

«Μιλάμε για το συμφέρον του Ελληνικού λαού, για τους αγρότες, τους δήμους, για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν είμαστε και εμείς και οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ, ελληνικό Δημόσιο; Αν η Πολιτεία μας αφήνει στο έλεος των ιδιωτών σε ό,τι έχει σχέση με την ενέργεια, αλίμονό μας! Με το να μην βγάζουν την Υπουργική Απόφαση μας λένε ότι δεν είμαστε ελληνικό Δημόσιο, τότε δηλαδή να πάμε στην Αλβανία να ζήσουμε; » είπε με έμφαση ο Κ. Καραδήμας και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε το Υπουργείο να επιτρέψει κατά προτεραιότητα αυτοί που έχουν ώριμα έργα, όπως η Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να ενταχθούν στο net metering.

Ο Κ. Καραδήμας ανέφερε πως οι ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής, Νεοχωρίου, Λεσινίου και Φυτείων έχουν αποστείλει σχετικό εξώδικο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που κοινοποιείται στον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ζητώντας να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, που σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους των ΤΟΕΒ, με αυτό τον τρόπο μένει κενή περιεχομένου η ενσωμάτωση κοινοτικής νομοθεσίας για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου ανέφερε πως αν δεν ανταποκριθεί το Υπουργείο οι ΤΟΕΒ ίσως να κινηθούν περαιτέρω με άλλες νομικές ενέργειες, ενώ παράλληλα εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις. Όπως ανέφερε έχει γίνει κατάτμηση στα 1.300 στρέμμα του κτήματος polder και οι ΤΟΕΒ στην περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου έχουν 300 στρέμματα, που τους επιτρέπουν, αν απαιτηθεί, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμη και μόνοι τους…

Ο Κ. Καραδήμας επανέλαβε ακόμη μια φορά την αντίρρησή του με το πρόγραμμα «Απόλλων», που ετοιμάζεται προσεχώς να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, εκτιμώντας ότι μέσω αυτού δίνεται ουσιαστικά προτεραιότητα για όρους σύνδεσης σε ιδιωτικά ενεργειακά έργα. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, το πρόγραμμα «Απόλλων» μιλά για 50% έκπτωση στο ρεύμα των ΤΟΕΒ, ενώ με το net metering οι ΤΟΕΒ θα έχουν εντελώς δωρεάν ρεύμα.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr