Mεσολόγγι: Ζητούν τη… διακριτική συμβολή της ΠτΔ για το Πρωτοδικείο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει νομοθετικές εξουσίες, εντούτοις ο Φορεάς Ελεύθερων Πολιτών Μεσολογγίου απευθύνεται με επιστολή στην Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας τη διακριτική συμβολή για να αποτραπεί το “ιστορικό και θεσμικό ατόπημα” όπως χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου σε παράλληλη έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου της Αιτωλοακαρνανίας, που θα έχει στο νέο δικαστικό χάρτη έδρα το Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Αναλυτικά η επιστολή :

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε
«Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου».

Γνωρίζουμε σαν απλοί πολίτες, ότι ο ύψιστος θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος της πατρίδος μας. Πιστεύουμε ότι για να λειτουργεί δημοκρατικά το πολίτευμα πρέπει να εξασφαλίζει και να προστατεύει τα ύψιστα αγαθά που είναι η Ελευθερία, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, το Δίκαιο, η Ισονομία και Ισοπολιτεία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και πολλά άλλα.

Γι’ αυτά τα ύψιστα ιδανικά θυσιάστηκαν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και με ανεπανάληπτο φωτεινό παράδειγμα «εθελούσιας ομόφωνης θυσίας» αποτελούν μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Εκτός της «παρανοϊκής» αυτής μεγάλης θυσίας σ’ αυτή την πολιορκημένη όλη αναπτύχθηκαν κατά τρόπο θαυμαστό η παιδεία (Παλαμαία Σχολή), τα γράμματα, η δημοσιογραφία και κυρίως η δικαιοσύνη, αφού λειτούργησαν παραδειγματικά και οι 3 βαθμίδες της Δικαιοσύνης που αποτέλεσαν τη βάση για την οργάνωση της δικαιοσύνης στην ελεύθερη Ελλάδα.

Δυστυχώς, η πολιτεία δεν «επαναλειτούργησε» την ανώτατη βαθμίδα, δηλαδή το Εφετείο, όπως είχε χρέος, ίδρυσε μόνο το Πρωτοδικείο της ελεύθερης χώρας, το ιστορικό Πρωτοδικείο του Μεσολογγίου.Σήμερα έρχεται αυτή η πολιτεία, με νέο νομοσχέδιο και προβαίνει ουσιαστικά στην κατάργηση και αυτού του ιστορικού πρώτο Πρωτοδικείου που έχει έδρα την πρωτεύουσα του Νομού, την Ι.Π. Μεσολογγίου.

Και ενώ σε όλους τους Νομούς τα κεντρικά Πρωτοδικεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες, στο Νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας ακυρώνεται ο θεσμός της πρωτεύουσας και συνεπώς δεν εφαρμόζεται η ισονομία και ισοπολιτεία το 2024 στην Ελληνική Δημοκρατία.Οι διάφορες δικαιολογίες που προβάλλουν για να δικαιολογήσουν αυτό το ατόπημα, δεν αντέχουν στη λογική αφού τους διαψεύδουν τα πραγματικά γεγονότα που επικρατούν στο μεγάλο Νομό και τα οποία γνωρίζουν.

Πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία μας γίνεται πιο ισχυρή όταν εφαρμόζεται το δίκαιο, η αξιοκρατία και η ισονομία και αναδεικνύεται ο σεβασμός στην ιστορία και στους θεσμούς.Επειδή στον τεράστιο Νομό μας επικρατούν ειδικές συνθήκες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο Νομό, υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθεί και στην ιστορική πόλη μας, την πρωτεύουσα του Νομού, κεντρικό Πρωτοδικείο.

Γι’ αυτό θα μας επιτρέψετε να Σας υποβάλλουμε παράκληση, όπως με τη διακριτική συμβολή Σας να αποτραπεί αυτό το ιστορικό και κυρίως θεσμικό ατόπημα και τελικά να επικρατήσει το δίκαιο που πηγάζει από την ιστορία και τους θεσμούς.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr