Έγιναν μπίλιες… Φαρμάκης και Καρπέτας, με αφορμή το «φυτίλι» Δημητρογιάννη

Πρωτοφανές επεισόδιο για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Μπίλιες… κατά το κοινώς λεγόμενο έγιναν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας στην αποψινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής.

Αντεγκλήσεις, φωνές, χαρακτηρισμοί σε πρωτοφανή ένταση για τα δεδομένα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που για αρκετή ώρα θύμισε καφενείο ή στην καλύτερη συνεδρίαση τοπικού συμβουλίου Κοινότητας, με τους δύο άνδρες να βγαίνουν εκτός εαυτού, θα έλεγε κανείς. Σε σημείο μάλιστα που αν κάθονταν κοντά ο ένας στον άλλο, θα νόμιζες ότι μπορεί από στιγμή σε στιγμή να πιαστούν και στα χέρια.

Η παράταξη Καρπέτα επέλεξε να φέρει στη συνεδρίαση -κάνοντας μάλιστα λόγο για αντιδημοκρατικές πρακτικές- τη δημόσια αντιπαράθεση που είχαν προ ημερών ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Δημητρογιάννης και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος με αφορμή το νομοθέτημα του νέου δικαστικού χάρτη. Μάλιστα ο Λάμπρος Δημητρογιάννης έφτασε στο πρωτοφανές σημείο να ζητήσει την παραίτηση από την προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου του Χρήστου Παΐσιου, που τυγχάνει και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου, καταλογίζοντάς του ότι δεν υπερασπίστηκε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για το δικαστικό χάρτη και πώς ενήργησε υπόγεια για την αναβάθμιση του ειρηνοδικείου της Ναυπάκτου σε περιφερειακό πρωτοδικείο.

Η περιφερειακή αρχή παρείχε πλήρη στήριξη στο Χρήστο Παΐσιο, ο οποίος από ό,τι φαίνεται απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Νεκτάριου Φαρμάκη, ωστόσο από την άλλη ισχυρίστηκε ότι κάθε μέλος της παράταξης μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου. Κάτι τέτοιο μάλιστα, ειπώθηκε, ότι δεν αλλοιώνει τις δεσμευτικές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Η περιφερειακή αρχή έδειξε ενοχλημένη από την αναφορά Καρπέτα για αντιδημοκρατικές πρακτικές και ο Νεκτάριος Φαρμάκης χαρακτήρισε ακραία προσβλητικό το ύφος του Κώστα Καρπέτα, εκτιμώντας με ειρωνικό ύφος ότι «σπάει κάθε ρεκόρ» και «μπορεί να φτάσει ακόμα πιο χαμηλά το επίπεδο του διαλόγου».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης έκανε αναφορά στην περίοδο που ο Κώστας Καρπέτας ήταν αντιπεριφερειάρχης του Απόστολου Κατσιφάρα, θυμίζοντας ότι εκείνη την περίοδο στον περιφερειακό συμβούλιο δεν συζητήθηκαν με την ψήφο του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου θέματα που έφερνε η αντιπολίτευση και με αυτό τον τρόπο ο Νεκτάριος Φαρμάκης ισχυρίστηκε εν ολίγοις ότι δεν δικαιούται ο Κώστας Καρπέτας να μιλά για δημοκρατία. Μάλιστα επικαλέστηκε και περίπτωση του αειμνήστου πλέον περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Κατσιφάρα του Μ. Αγιομυργιανάκη και τα όσα εκείνος είχε σχολιάσει για τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών της παράταξης Κατσιφάρα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Καρπέτα καθώς εκτίμησε ότι δεν πρέπει να γίνεται αναφορά στα λεγόμενα κάποιου που έχει φύγει από την ζωή, αλλά με το Νεκτάριο Φαρμάκη να επικαλείται τα πρακτικά εκείνης της εποχής.

«Είσαι τοξικός. Τίνος είσαι τιμητής; Δεν έχεις ιδέα τι είναι δημοκρατία. Είναι ντροπή σου αυτή η συμπεριφορά. Να μη μιλάς ως άνθρωπος σε τηλεπαράθυρο που βγάζει απωθημένα». Είναι μερικές από τις ατάκες που απηύθυνε ο Νεκτάριος Φαρμάκης προς την πλευρά του Κώστα Καρπέτα, ο οποίος κάθε άλλο παρά σιωπηλός έμεινε. «Σε μένα θα μιλάς καλύτερα. Ποιος νομίζεις ότι είσαι και ήρθες εδώ να μας βάλεις σε τάξη; Είναι αθλιοδέστατη συμπεριφορά σου». Ήταν μερικές από τις ατάκες που ακούστηκαν από την πλευρά του Κώστα Καρπέτα εν μέσω αντεγκλήσεων και από τις δύο πλευρές.

Μάλιστα σε κάποιες στιγμές η ένταση μεταξύ των δύο έλαβε και εξόχως ειρωνικό χαρακτήρα, με το Νεκτάριο Φαρμάκη να λέει χαρακτηριστικά στον Κώστα Καρπέτα, όταν εκείνος φώναζε: «να φοβηθώ μήπως πάθεις κάτι; Έχουμε πλέον και απινιδωτή στο κτίριο, που δεν είχατε βάλει εσείς στη δική σας περίοδο…»

Όταν πάντως ηρέμησαν τα πνεύματα τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και ο Χρήστος Παΐσιος λέγοντας μεταξύ άλλων πως η μάχη δόθηκε για όλα τα Πρωτοδικεία εξίσου και πως ακόμη και στη βουλή ως εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων υπερασπίστηκε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο άνθρωπος πάντως που έβαλε τη φυτιλιά… σε όλα αυτά, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr