Αιτωλοακαρνανία: Τα μουσεία που δεν «τραβάνε» και η ευκαιρία της ΟΧΕ

Αύξηση επισκεπτών σε μουσεία σε αρχαιολογικούς χώρους 18% στην Αιτωλοακαρνανία

Ρεκόρ κατέγραψαν το 2023 οι επισκέψεις και οι εισπράξεις στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το σύνολο των επισκεπτών στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκε κατά 23,1% φθάνοντας σε 19,19 εκατ. από 15,58 εκατ. το 2022.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Δυτικής Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκαν το 2023 κατά 161.493 οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Αύξηση 18% στην Αιτωλοακαρνανία, που οφείλεται πρωτίστως στο κάστρο της Ναυπάκτου

Συνολικά οι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας ήταν 49.942 έναντι 40.894 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18% ωστόσο μικρότερη από τον εθνικό μέσο όρο.
Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός όσων επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, που έφθασαν το 2023 τους 36.358, έναντι 31.251 την προηγούμενη χρονιά. Ενώ τα αρχαιολογικά μουσεία της περιοχής αν και παρουσίασαν και αυτά αύξηση επισκεψιμότητας πέρυσι από (10.058 σε 13.584 επισκέπτες) συγκεντρώνουν, όπως και πανελλαδικά αρκετά λιγότερους επισκέπτες συγκριτικά με τους αρχαιολογικούς χώρους. Το κάστρο της Ναυπάκτου με 31.226 επισκέπτες πέρυσι είναι και πάλι με διαφορά ο πιο επισκέψιμος χώρος της Αιτωλοακαρνανία συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% της επισκεψιμότητας συνολικά μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Η ευκαιρία της ΟΧΕ για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» και ο απαιτούμενος προβληματισμός

Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και την ευκαιρία που δίνει το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου καταθέτουν τη Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία» θα πρέπει να προβληματιστούν για το τι πρέπει να γίνει συνολικά για την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος της επισκεψιμότητας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής προέρχεται μέσα από τις εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές, δηλαδή υπάρχει πάντα ένα μίνιμουμ μιας κάποιας επισκεψιμότητας και αν αφαιρέσεις αυτό, τι μένει άραγε;

Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα σημείο προβληματισμού και για τους αρμοδίους του Υπουργείου Πολιτισμού. Γιατί, για παράδειγμα, τα πλέον σύγχρονα από πλευράς μουσειολογικής έκθεσης και δίγλωσσα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας, το Ξενοκράτειο στο Μεσολόγγι και το Μουσείο στο Θέρμο, μετά βίας ξεπέρασαν πέρυσι τις 10.000 επισκέψεις. Εξάλλου όπως συμβαίνει και πανελλαδικά τα μουσεία δεν «τραβάνε» τόσο όσοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχει υπ’ όψιν του και το Αγρίνιο ενόψει της δημιουργίας του διαχρονικού μουσείου της πόλης στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου.

Η επισκεψιμότητα στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφηκε ως εξής:
• Το κάστρο της Ναυπάκτου επισκέφθηκαν το 2023 31.226 άτομα, έναντι 25.578, το 2022.
• Τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων επισκέφθηκαν το 2023, 1.379 άτομα, έναντι 1.149, το 2022.
• Το κάστρο της Βόνιτσας επισκέφθηκαν το 2023, 1.286 άτομα, έναντι 1.502, το 2022.
• Το κάστρο του Αντιρρίου επισκέφθηκαν πέρυσι 1.195 άτομα, έναντι 1.047 την προηγούμενη χρονιά.
• Τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας επισκέφθηκαν το 2023, 779 άτομα, έναντι 1.024, το 2022.
• Τον αρχαιολογικό χώρο της Καλυδώνας επισκέφθηκαν πέρυσι 277 άτομα, έναντι 414 την προηγούμενη χρονιά.
• Τις Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά επισκέφθηκαν το 2023, 216 άτομα, έναντι 122, το 2022.
• Το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι επισκέφθηκαν πέρυσι 7.733 άτομα, έναντι 5.413 την προηγούμενη χρονιά.
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου επισκέφθηκαν το 2023, 2.878 άτομα έναντι 2.456, το 2022.
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου επισκέφθηκαν πέρυσι 2.794 άτομα, έναντι 1.521 την προηγούμενη χρονιά.
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου επισκέφθηκαν πέρυσι 179 άτομα, έναντι 668 την προηγούμενη χρονιά.

Έρευνα για τη χαμηλή επισκεψιμότητα σε 200 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους

Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων ανέθεσε τη διενέργεια μελέτης με στόχο την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στους τελευταίους στην κατάταξη 200 Αρχαιολογικούς χώρους, Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σχετικά, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας και της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών σε αυτό, τα ελληνικά Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι καλούνται να αναζητήσουν νέους τρόπους προσέγγισης των επισκεπτών. Έτσι, προτείνεται να διερευνηθούν σε βάθος οι λόγοι της χαμηλής επισκεψιμότητας σε 200 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού στην ελληνική Επικράτεια, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων για την αύξηση της επισκεψιμότητας στους εν λόγω χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί έρευνα μέσω ερωτηματολογίου στους υπεύθυνους αυτών των χώρων (εφορίες αρχαιοτήτων και υπεύθυνου χώρων) σχετικά με θέματα λειτουργίας και προσβασιμότητας, εκδηλώσεων και δράσεων, ψηφιακών μέσων κ.α. Παράλληλα θα διερευνηθεί η πολιτική των εισιτηρίων, η οποία θα περιλαμβάνει και μια συγκριτική ανάλυση της τιμής εισιτηρίου με αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού. Επίσης, θα αναλυθούν οικονομικοί και τουριστικοί παράγοντες και θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης Αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα προκύψει και η κατάθεση προτάσεων για την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr