Δικαστικός χάρτης – Κ. Μητσοτάκης :«Όχι στις πιέσεις τοπικών κομματαρχών»

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το απόγευμα μίλησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίζεται μετά από δεκαετίες με βασικό στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, όπως αναμένονταν, δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει κάποια ειδικότερη αναφορά σε σχέση με το νέο χωροταξικό των δικαστηρίων, που εκτός από το Μεσολόγγι έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μίλησε για τη Δικαιοσύνη του 21ου αιώνα λέγοντας ότι κυβέρνηση προβαίνει στο σχεδιασμό του νέου δικαστικού χάρτη λέγοντας «όχι στις πιέσεις τοπικών κομματαρχών».«Αφήνουμε πίσω την εποχή του ’50-’60, όταν τα δικαστήρια δημιουργούνταν και από πιέσεις τοπικών κομματαρχών. Ερχόμαστε πλέον στη Δικαιοσύνη του 21ου αιώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Αρκέστηκε μόνο να πει πως οι παράλληλες έδρες των κεντρικών Πρωτοδικείων (σ.σ. όπως το Μεσολόγγι) θα συνεχίζουν να δικάζουν το σύνολο των ποινικών και πολιτικών υποθέσεων που δικάζουν και σήμερα. «Οι πολίτες θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι πλέον αυτό θα γίνεται με γρηγορότερο τρόπο από τη στιγμή που θα γίνεται καλύτερη κατανομή των υποθέσεων στους δικαστικούς, που οι οργανικές τους θέσεις μεταφέρονται στα κεντρικά Πρωτοδικεία.

Τροπολογία για την ύπαρξη δύο αυτόνομων Πρωτοδικείων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι κατέθεσαν τόσο η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά, όσο και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας. Τροπολογίες που αμφότερες ήταν εξ’ αρχής βέβαιο πως δεν θα γίνουν δεκτές από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr