ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας: Λειτουργεί παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης, λέει το Υπουργείο

Πόσους ασθενείς εξυπηρέτησε το 2023

Παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας λειτουργεί και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Αυτή ήταν η απάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος έκανε λόγο για υποτυπώδη λειτουργία της δομής.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Ν. Παπαναστάσης, στο ΚΕΦΙΑΠ  Αμφιλοχίας εργάζεται μόνο ένας φυσικοθεραπευτής ο οποίος συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα μετά από αυτό να σταματήσει ουσιαστικά η λειτουργία του κέντρου. Όπως εκτίμησε ο ίδιος το ΚΕΦΙΑΠ οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο, καθώς σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια.  Ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε μάλιστα ότι σε όλη τη δυτική Ελλάδα υπάρχουν πλέον μόνο δέκα κρεβάτια αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο που και αυτά λειτουργούν με τεράστια προσπάθεια του ελάχιστου προσωπικού.

Από την πλευρά του ο Αδ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε στοιχεία της υπηρεσίας αναφορικά με τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, κάνοντας λόγο για δύο διαφορετικές πραγματικότητες σε σχέση με τα όσα κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας υπάγεται οργανικά και διοικητικά στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί διατομεακό τμήμα υπαγόμενο στη διάρθρωση της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας  σήμερα στο ΚΕΦΙΑΠ υφίστανται τα ακόλουθα τμήματα,: Εξωτερικά Ιατρεία Ορθοπεδικού, Φυσικοθεραπείας ενηλίκων και παίδων, Λογοθεραπείας παίδων και ενηλίκων, Κοινωνική Υπηρεσία, Διοικητική Υπηρεσία, Νοσηλευτική Υπηρεσία. Η διεπιστημονική αυτή ομάδα απαρτίζεται από έναν ιατρό Ορθοπεδικής, δύο ΤΕ Φυσικοθεραπείας, έναν ΤΕ Λογοθεραπευτών, έναν ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών και δύο ΤΕ Νοσηλευτών. Ακόμη υπηρετούν δύο άτομα ειδικότητας ΔΕ Διοικητικού, ένα άτομο ΔΕ Επιμελητής Πρόνοιας και ένας κλητήρας, τρεις ειδικότητες νυχτοφύλακα και προσωπικό καθαριότητας.

Το ΚΕΦΙΑΠ, με την υπάρχουσα στελέχωση το 2023 εξυπηρέτησε τους εξής: Είχε 1.963 επισκέψεις ασθενών. Στη φυσικοθεραπεία πήγαν 240 ασθενείς και έγιναν 2.410 σε αυτούς τους 240, δηλαδή περίπου δέκα στον καθένα. Η κοινωνική λειτουργός έχει 250 εξυπηρετούμενους ασθενείς αυτή τη στιγμή και 553 επαφές. Στη λογοθεραπεία έγιναν 62 επαφές, και έχουν διενεργηθεί 362 συνεδρίες.

Τέλος, σύμφωνα με το Αδ. Γεωργιάδη εντός το 2024 επίκειται η επαναπροκήρυξη της μιας εκ των δύο θέσεων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης που δόθηκαν στο ΚΕΦΙΑΠ με νόμο του 2019 και παραμένει κενή.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr