Τα παράπονά τους στον Φίλια έθεσαν οι αγρότες της Κατοχής και του Νεοχωρίου

Το γεγονός ότι ενώ έχει ξεκινήσει η αρδευτική περιόδος δεν υπάρχει νερό στα αρδευτικά δίκτυα για να ποτιστούν τα χωράφια, καθώς επίσης και η εκκρεμότητα που υπάρχει με διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ήταν τα βασικότερα θέματα που έθεσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νεοχωρίου και Κατοχής στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Συλλόγων το ραντεβού με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη θα επαναληφθεί…

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων:

Την Τετάρτη8/5/2024 στα γραφείατης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο, αντιπροσωπεία των ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και των Αγροτικών Συλλόγων Νεοχωρίου και Κατοχής, συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια μετά από δικό μας αίτημα για σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει άλλη μια φορά στην περιοχή μας.

Μεταφέραμε την οργή και αγανάκτηση των παραγωγών της περιοχής Οινιαδών, γιατί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν τα ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό να ποτίσουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους, ιδιαίτερα τα βοοειδή που είναι ελευθέρας βοσκής.

Θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στη διώρυγα και μέσα Μαΐου δεν υπάρχει ακόμα νερό. Από την πλευρά της η περιφέρεια, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη, δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν σε σχέση με το πρόγραμμα που αναλαμβάνει η περιφέρεια, για τη δημιουργία Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει επανειλημμένα την αγροτική κοινή γνώμη και την αρθρογραφία και όχι αδίκως, καθώς αποτελεί διαχρονική διαχειριστική αδυναμία των εκάστοτε πολιτικών αρχών της χώρας και των ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία με λογικές “μπαλώματος” και αναβολής της αντιμετώπισης του.

Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε τους προβληματισμούς μας στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, πως αφενός τα διαχειριστικά σχέδια μας βρίσκουν σύμφωνους, αφετέρου πάγιο αίτημα μας είναι να μην επηρεάζουν οι βοσκότοποι τις άμεσες ενισχύσεις.Εμείς από τη μεριά μας θα παρακολουθούμε το θέμα και θα ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους.

Από την μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Φίλιας συνεπικουρούμενος από τον αρμόδιο διευθυντή αγροτικής οικονομίας, μας ανανέωσαν το ραντεβού μετά την κατάρτιση  των τεχνικών δεικτών από το Υπουργείο.

Τέλος, συζητήσαμε διάφορους προβληματισμούς που υπάρχουν από τη μεριά των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής μας (δακοκτονία, εργάτες γης, τιμές αγροτικών προϊόντων) όπου για αυτά τα θέματα, δόθηκε νέο ραντεβού για τις επόμενες ημέρες για την κατάθεση των προτάσεων μας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr